voxmedya.com
10x content nedir? Kaliteli SEO yazısı

Kaliteli SEO İçeriği | 10x Content – Rand Fishkin

Moz’un kurucusu ve dünyaca ünlü SEO uzmanı Rand Fiskin’in Whiteboard Friday’de yayınladığı “How to create 10x Content?” yazısının çevirisini sizlerle paylaşıyoruz.

Daha önce bir 10x content yazmayı denediniz mi?

Bir işe başlarken nasıl ve nerede başlayacağımızı bilmek her zaman önümüzdeki en büyük engel olmuştur. Bugünkü Whiteboard Friday’de Fishkin’in benzersiz ve bir o kadar da iyi 10x içeriğin nasıl olması gerektiği hakkında sizlere yardımcı olacaktır.

10x Content

Video Transkripsiyonu

Howdie ve Moz hayranları Whiteboard’un başka bir yayınına hoş geldiniz.

Bu hafta, 10x content oluşturma hakkında sohbet edeceğiz.

Şimdi, tazelemek isteyenler veya bir önceki Whiteboard konuşmasını kaçırmış olanlar: İçerik doygunluğu ve aşırılığı nedeniyle sektördeki akış içerisinde ayakta durmak çok zordur.

Bu nedenle sadece anahtar kelimeler ya da kelime öbekleri ile arama sonuçlarında ilk 10 sırada olmak istiyorum, diyemeyiz.

Bunun için stratejimizi şöyle belirlemeliyiz. İçeriklerimizi nasıl 10 kat daha iyi yaparız? Biz de bu stratejiyi uygulayarak öne çıkıyoruz.

10x Content için Kriterler:

Aslında eklemeye sürekli devam ettiğim bir Google doküman sayfam var. (Son güncellemesi 02/14/2017 tarihli 115 içerik içeren bir doküman.)

Dokümana buradan ulaşabilirsiniz.

Temel olarak içeriklerden farklı ve 10 kat daha iyi olan kriterler aşağıdaki gibidir.

  • Her cihazda harika bir UI ve UX’e sahip olmalıdır.
  • İçerik genellikle yüksek kaliteli, güvenilir, kullanışlı, ilginç ve dikkat çekici olmalıdır. Bu kriterlerin hepsi değil de bir kombinasyonun olması gerekir.
  • Aynı ziyaretçi veya aynı fikirdeki kullanıcılara hizmet eden diğer çalışmalardan ayrıntılı ve farklı olması gerekir.
  • İçerikleriniz duygusal bir etki yaratmak zorundadır. Bir içeriğin 10x content kabul edilebilmesi için içerik sevinç, beklenti ve hayranlık uyandırmalıdır.
  • Bir sorunu çözmek veya doğru ve kapsamlı bir şekilde soruyu cevaplamalıdır.
  • İçerik benzersiz ve olağanüstü olarak beklenmedik bir şekilde şaşırtıcı bir şekilde yazılmalıdır.

Eğer bu kriterlerden hepsine sahip olabilirseniz 10x content elde etmiş olabilirsiniz. Bugün bunu konuşuyor olmanızın sebebi bunun ne kadar zor olduğudur.

Tüm bu kriterleri kontrol edebilmemiz için nasıl bir süreç izlemeliyiz?

1.Adım – Konunun derinine inmek

İlk olarak buradan başlarsak: Öncelikle, bir sorununuz olduğunu, oluşturmak istediğiniz bir konu ve bunu nasıl ele alacağınızı bildiğinizi varsayalım. Eğer kafanızda böyle bir sorun ve konu yoksa bunu ilerleyen zamanlardaki Whiteboard Friday’de konuşabiliriz. Fakat eğer kafanızda bir konu var ise öncelikle buna daha derinlemesine bakmalısınız. İnsanların neden bu içerik ile ilgileneceğine karar vermeli ve derin bir bakış açısı kazandırılmalıdır.

Örnek olarak herkesin aşina olduğu basit bir şey yapalım.

“En yüksek puan alan filmlerin hangileri olduğunu merak ediyorum.”

Esas olarak bu sorunu ele alacaksak; bu kişinin nasıl düşündüğünü anlamak ve sorunun özüne inmek için nasıl ilerleyeceğiz? Aslında sordukları şey: “Ne izleyeceğime karar vermemde yardımcı olur musunuz?”

Bu sorunun temeline inildiğinde birçok alt dalı olduğu görülebilir. Kullanıcının filmde aradığı kriter; derecelendirme, aldığı ödüller, belki de filmin popülerliği olabilir.

“En popüler filmler hangileridir?”

Belki de aradığı şey filmin meta değerlendirmesi de olabilir. Ya da bu kişi tüm bu verilerin birleştirilmiş bir listesini görmek ister. Kim bilir belki de editör veya eleştiri derecelendirmesini de bilmek istiyordur.

2.Adım – Benzersiz olmak

Benzersizin ne olduğunu biliyoruz; istisnai, herkesle aynı olmayan, hepsinden farklı. Fakat gerçekten çok önemli.

Bir kullanıcı probleminin çekirdeğini ele alabileceğimiz, farklı yollarla beyin fırtınası yaptığımızda “Film derecelendirmeleri hakkında bir toparlama yapabilir miyiz?” diyebiliriz.

Fakat bu Metacritic gibi yerlerde var zaten. Metacritic; her şeyi bir araya toparlar ve kitlelere karşı eleştirmenlerin, birçok farklı web sitelerde konu ile ilgili ne düşünüldüğü söylerler. Yani bu zaten var.

Bununla birlikte popülerlik ile ödüller karşılaştırılması gibi en yüksek gişe rekortmeni olan filmler karşılaştırmaları da bazı yerlerde zaten yapıldı. Bu özellik de benzersiz değil.

Peki ya eleştirmenler?

Bu da farklı web sitelerinde birer karşılaştırma kriteri olarak ele alındı. Kullanıcı isterse bunlara da erişebilir.

Kullanılabilirliğe ne dersiniz?

Eh, aslında bunu gösteren bir grup siteler var. Netflix’te bunu gösteriyor. Ayrıca Hulu, Amazon, Comcast’de veya YouTube’da görebilirsiniz. Öyleyse bu da benzersiz değil.

Hangi puanlara güvenebilirim?

Bu soru, kullanıcının sorunu için benzersiz nitelikte bir bakış açısıdır.

  • “Ne izlemeliyim?” kime güvenmeli ya da kime inanmalıyıım?
  • Fandango, Amazon, Metacritic veya Netflix’e gidebilir miyim?
  • Hangi sitenin oyları güvenilir?

Şimdi benzersiz bir konumuz var ve şimdi bu içsel kavrayışı, bu benzersiz açıyı yakaladık.

3.Adım – Çözüm için güçlü cevaplar bulmak

Bu soruyu cevaplamak için kopyalanması zor, güçlü ve yüksek kaliteli bir yöntem ortaya koymalıyız.

Bu durumda “İstatiksel analiz yapabiliriz.” Son bir yıl içerisinde örnek olarak yeteri büyüklükte, ortalama 150 film ele aldık. Her kıyaslama için yapılan derecelendirmeye ve örneklemlere göz atarak; hangisinin yüksek ve alçak dereceye sahip olduğunu, farklı tür tercihlerini, güvenilirliğini, ödül ve eleştirmenler ile ilişkisini inceledik. Bütün bu kalıplar ile aslında “Hangisine güvenebilirim?” sorusuna ulaşılmaya çalışılmaktadır.

Bence bu istatistiksel analizi yaparsak cevap verebiliriz.

Bütün bu sitelere gitmeli, tüm verileri toplamalı ve bunu istatistiksel olarak modele koymalıyız. Daha sonra bu modelimizi harekete geçirmeliyiz.

Yeterince büyük bir örneklem seçtiğimizden emin olmalı, uyumlu olmayan değerleri ve paylaşımları kontrol etmeliyiz. Bunun sonucunda ise ilişkimizin ne olduğunu görmeliyiz.

Fakat tüm bunları yaptıktan sonra metodolojimizi ortaya koyduğumuzda tek yapmamız gereken şey..

4.Adım – Bu içeriği sunmak için benzersiz, güçlü ve olağanüstü bir yol bulmak

Aslında FiveThirtyEight.com bunu yaptı.

Bu istatistiksel analizi aldılar ve Fandango, IMDB kullanıcıları, eleştiriler ve Rotten Tomatoes gibi birçok farklı site ile karşılaştırdılar. Daha sonra yıldız derecelendirme ortalamalarını gösteren bu grafiği esas alarak 146 farklı film ile belirledikleri bu örneklemle doğru olduklarını gösterdiler.

Yarattıkları bu 10x content ile “Bu derecelendirme hizmetine güvenebilir miyim?” sorusunu benzersiz nitelikte cevapladılar.

“Fandango’ya çok güvenme fakat orada daha fazla kriter görebilirsin. Metacritic ise derecelendirmede oldukça iyidir. Diğer bu hizmeti veren siteler ise uygundur.” Gibi sorunuza cevap olarak çıkarımlarda bulunulabilir.

5.Adım – Her içerikten önce bu değerlendirme 5 ila 10 defa yapılmalıdır

Bu konuda iyi olmanın tek yolu deney ve uygulamadır. Bunu tekrar tekrar yaparak böyle bir öğeyi nasıl ortaya çıkartacağınızı, altıncı hissinizi nasıl geliştireceğinizi ve onu nasıl benzersiz bir şekilde sunabileceğinizi konusunda sizlere yardımcı olur.

Kaynak: moz.com

Ayrıca Search Engine Land’ın kurucusu ve yazarı olan Danny Sullivan ile Rand Fiskin’in SEOmoz stüdyolarında çekilmiş olan SEO alanındaki eğlenceli bu özel röportajını ZEO Agecy’nin bloğundan izleyebilirsiniz.

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment