2018’in Aralık ayında, ZEO Agency’nin düzenlemiş olduğu Digitalzone Meetup‘ına katıldık ve bu meetup’ta “2019’un Dijital Pazarlama Trendleri” konulu bir sunum yapan Defacto Online Marketing Manager‘i Recep Murat Dağlı‘nın konuşmasından aldığımız önemli notları sizlerle de paylaşmak istedik. ✌️
Kısa bir giriş yapacak olursak geride bıraktığımız 2018 yılı, dijital pazarlama ve teknoloji alanında hem yeni deneyimleri tattığımız hem de bizleri gelecekte bekleyen teknolojilere kendimizi nasıl hazırlamamız gerektiğini ve bu deneyimlere yönelik çalışmalar yapma ihtiyacımızın olduğunu gösteren bir yıldı diyebiliriz. 💨
📢 2019’da bizleri neler bekliyor?
– Markalar dijital dönüşüm stratejilerini belirlerken, uygulamaları hayata geçirmede kişisellik daha sağlıklı sonuçlar getirebilir.
– 2019’un yükselen yıldızı MarketPlace olması bekleniyor. Dünya ve lojistik anlamda düşünüldüğünde uygulamaları entegre etmek gittikçe artıyor. Global entegratörleri kullanıp dünya çapında dönüşüme yolculuk yapılabilir.
– Müşteri ile olan iletişimde kullanımının yaygınlaşmaya başladığı ChatBot’ların daha fazla söz sahibi olacağını görebiliriz.
Mobil Deneyimde Farklılaşma
– Kullanılacak yeni özellikler ile e-ticaret sitelerindeki butonların yeri, kullanıcı odaklı olup değiştirilerek veya kullanıcı açısından en verimli konuma getirilerek sayfada kalma süreleri artırılabilir.
– Progressive Web Apps (PWS) – Kullanım açısından uygulamalar yapılan herhangi bir güncelleme işlemi Native App’ler de uygulamayı tekrar indirmekle sağlanmaktadır. Progressive Web uygulamaları offline olarak çalışması ve internete erişimi sonrası güncellemeleri otomatik olarak senkronize etme imkanını sağlaması deneyimi bir üst seviyeye daha taşımaktadır. Bunlara ek olarak bu uygulamalar Google tarafından da indekslenmektedir.
Position Zero
– İlerleyen süreçlerde SEO yarışını burada da görebiliriz. Kullanıcılar Google’ın arama motoru sonuç sayfasından çıkmadan işlemlerini gerçekleştirebilir ve ihtiyaç duydukları bilgiye böyle ulaşabilirler.
Influencer Marketing
– Müşteri kazanım metodu olarak yüzde 20 oranında dönüşüm elde edebiliyor. Markalar influencer’lara yoğunlaşıp daha fazla dönüşümü buradan elde etmeyi hedefleyebilir.
– Influencer ile ilgili de sabit ücrete ek olarak komisyon ile çalışmak da Influencer’ları oyuna katma açısından mantıklı bir hamle olabilir.
– Defacto’da Influencer’lara ayrı birer butik sayfaları oluşturarak onlarında bu şekilde kazan kazan ilişkisi içerisinde kapalı bir yapıda sistem yürütülmüş ve daha fazla dönüşüm elde edilmiştir.
– Böylece video content’lerin yaygınlaşması da öngörülmektedir.
Sesli Aramalar 🎙️
– Sesli Aramalar, 2020 yılı itibari ile tüm aramaların yüzde 20’si kullanılacağı öngörülüyor.
– Sesli Aramalar ile müşteri tarafında 30 kat daha dönüşüm alınabiliyor.
Peki odaklanmamız gereken diğer dijital pazarlama trendleri nelerdir?
– E-İhracat | Devlet tarafından desteklenerek yaygınlaşması dijital pazarlama açısından daha fazla insanın ilgi duyacağı bir hal alabilir.
– Online&Offline Reklam Etkileri | Mağaza adres ve lokasyonların tam ve doğru bir şekilde internet ortamına taşınması ile analiz aşamasında Google, sizlere yardımcı olarak sitenizi inceyip daha sonra mağazına gelen ve alışveriş yapan kullanıcıları görebilirsiniz. – Bu analiz sonucunda yaptığınız reklam giderlerinin ne kadarından kar ettiğinizi ve online reklam harcamalarınızın offline ortamda etkilerini inceleyebilir bu anlamda optimizasyon yapabilirsiniz.
– Local Inventory | Yapılan arama sonucunda görsellerle birlikte boyutları, özellikleri, stoklardaki adedi gibi ayrıntılı bilgi içeren reklamlar, Google’ın kullanıcıların konumlarına göre sonuç sayfasında yer edinmektedir. Burada yapılacak geliştirmeler local bazlı müşterilerinizi kazanmak açısından yararlı olabilir.
– Native Reklamlar & İşbirlikleri | Sitelerin içerisine onların native reklamlar yerleştirilerek dönüşüm artırılabilir.
– Online & Offline CRM | Database’leri ilerleyen süreçlerde birleştirilerek optimizasyon ve dönüşüm açısından kullanılabilir.
– Segmentasyon | Yapılan segmente işlemlerinde segmentasyon içerisinde de segmentasyon yapmak gerekir. Örneğin; aynı segment içerisindeki kullanıcıların bir kısmı 2 ay, bir kısmı 2 gün sonra size dönüş sağlamış ya da bir kitle 500.000 diğeri ise 100.000 kazanç sağlamış ise bu tarzdaki kanal bazında segmentasyon yapmak dönüşümü artıracak etkenlerden biri olabilir.
Youtube’dan, Kworks Girişimcilik kanalında yayınlanan sunumun tamamına ulaşmak için buraya tıklamanız yeterli olacaktır.
Add comment