voxmedya.com

AWS-EC2 WordPress Site Kurulumu (İlk 1 Yıl Ücretsiz Server)

Bu içerikte, Amazon Web Service’lerinde öne çıkan EC2 (Amazon Elastic Compute Cloud) servisini kullanarak hızlı bir şekilde ihtiyacınız olan WordPress siteyi kurmayı öğreneceksiniz. Yeni başlayanlar için AWS (Amazon Web Services) paneli ve ilerleyen adımlar karışık olabilir. Bu yüzden, AWS hesabınızı oluşturduktan sonra yukarıdaki videodan adımları takip ederek kolayca site kurulumunu tamamlayabilirsiniz.

Durun! AWS hesabınızı açmadan önce AWS nedir, EC2 nedir, avantajları nelerdir, kimler hangi işler için kullanır vb. sorulara cevaplar bulacağınız aşağıdaki özet bilgileri okumanızı tavsiye ederim. Sonuçta sitenizi ve özel bilgilerinizi artık Amazon’da barındıracaksınız.

Aşağıdaki listeden tıklayarak istediğiniz başlığa kayabilirsiniz. ⛷️

# Amazon Web Services (AWS) nedir?

# Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) nedir?

# Amazon EC2 ile neler yapabilirim?

# Geliştiricilerin eskiden yapamayıp da artık yapabildikleri şeyler nelerdir?

# Hangi büyük şirketler AWS kullanıyor?

# AWS ücretsiz kullanım

# AWS hesap kurulumu

# AWS’ye kaydolurken neden telefon numaramı doğrulamam isteniyor?

# Amazon Web Services (AWS) nedir?

Amazon Web Services (AWS), dünyanın en kapsamlı ve en geniş çapta benimsenmiş bulut platformudur. Küresel olarak 175’ten fazla tam özellikli hizmet sunmaktadır. En hızlı büyüyen girişimler, büyük işletmeler ve önde gelen devlet kurumları dahil olmak üzere milyonlarca müşteri maliyetlerini düşürmek, daha çevik olmak ve daha hızlı yenilik yapmak için AWS’yi kullanıyor.

AWS, fiyatlandırma için kullandıkça öde yöntemi sunar. Her hizmet için fiyatlandırma benzersizdir.

# Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2) nedir?

Amazon Elastic Compute Cloud (Amazon EC2), bulutta yeniden boyutlandırılabilen işlem kapasitesi sağlayan bir web hizmetidir. Geliştiriciler için web ölçeğinde bilişimi kolaylaştırmak amacıyla tasarlanmıştır. Bunu sitenizi barındırdığınız sunucu veya server olarak düşünebilirsiniz.

# Amazon EC2 ile neler yapabilirim?

Amazon Simple Storage Service (Amazon S3) nasıl bulutta depolama olanağı sağlıyorsa, Amazon EC2 de bulutta “işlem” olanağı sağlar. Amazon EC2’nin basit web hizmetleri arabirimi, olabildiğince sorunsuz bir şekilde kapasite edinmenize ve bu kapasiteyi yapılandırmanıza imkan tanır. Size bilişim kaynaklarınız üzerinde tam denetim sağlamasının yanı sıra Amazon’un kendini kanıtlamış bilişim ortamında uygulama çalıştırmanıza imkan tanır. Amazon EC2, yeni bulut sunucuları edinip başlatmak için gerekli süreyi dakikalarla ölçülebilecek bir düzeye indirerek, bilişim gereksinimleriniz değiştikçe kapasite ölçeğini hızlıca büyütmenize ve küçültmenize imkan tanır. Amazon EC2, yalnızca gerçekten kullandığınız kapasite karşılığında ücret ödemenizi mümkün kılarak bilişim ekonomisinde değişim yaratır.

EC2 hakkında bütün ayrıntılar için AWS dokümanlarına buradan ulaşabilirsiniz.

# Geliştiricilerin eskiden yapamayıp da artık yapabildikleri şeyler nelerdir?

Şimdiye kadar küçük geliştiricilerin çok büyük ölçekli işlem kaynakları edinmek ve beklenmedik yük artışlarını kaldırabilecek kapasite düzeyine ulaşmak için sermayeleri yoktu. Amazon EC2 sayesinde tüm geliştiriciler Amazon’un kendi yararlandığı büyük ölçek avantajlarından ön yatırım yapmadan veya performanstan ödün vermeden faydalanabilir. Geliştiriciler artık işletmeleri ne kadar başarılı olursa olsun iş gereksinimlerini karşılamak için ihtiyaç duydukları işlem kapasitesine sahip olmanın hesaplı ve kolay olacağını bilmenin rahatlığıyla yenilik yapmakta özgürdür.

Hizmetin doğası gereği “Esnek” olması, geliştiricilerin ani trafik veya talep artışlarını karşılamak için anında ölçeklendirebilmesine imkan tanır. İşlem gereksinimleri beklenmedik bir şekilde arttığında veya azaldığında Amazon EC2 anında yanıt verebilir. Bu sayede geliştiriciler belirli bir anda kaç kaynağın kullanımda olduğunu denetleme olanağına sahip olur. Buna karşın, geleneksel barındırma hizmetleri genellikle sabit bir süreliğine sabit sayıda kaynak sağlar. Dolayısıyla, kullanıcıların kullanımları hızla değiştiğinde, öngörülemez olduğunda ya da farklı aralıklarda büyük dalgalanmalar geçirdiğinde hızlı yanıt verebilme imkanları kısıtlanır.

# Hangi büyük şirketler AWS kullanıyor?

İşte AWS’yi kullanan halka açık şirketler: 

Aon, Adobe, Airbnb, Alcatel-Lucent, AOL, Acquia, AdRoll, AEG, Alert Logic, Autodesk, Bitdefender, BMW, British Gas, Baidu, Bristol-Myers Squibb, Canon, Capital One, Channel 4, Chef, Citrix, Coinbase, Comcast, Coursera, Disney, Docker, Dow Jones, European Space Agency, ESPN, Expedia, Financial Times, FINRA, General Electric, GoSquared, Guardian News & Media, Harvard Medical School, Hearst Corporation, Hitachi, HTC, IMDb, International Centre for Radio Astronomy Research, International Civil Aviation Organization, ITV, iZettle, Johnson & Johnson, JustGiving, JWT, Kaplan, Kellogg’s, Lamborghini, Lonely Planet, Lyft, Made.com, McDonalds, NASA, NASDAQ OMX, National Rail Enquiries, National Trust, Netflix,  News International, News UK, Nokia, Nordstrom, Novartis, Pfizer, Philips, Pinterest, Quantas, Reddit, Sage, Samsung, SAP, Schneider Electric, Scribd, Securitas Direct, Siemens, Slack, Sony, SoundCloud, Spotify, Square Enix, Tata Motors, The Weather Company, Twitch, Turner Broadcasting,Ticketmaster, Time Inc., Trainline, Ubisoft, UCAS, Unilever, US Department of State, USDA Food and Nutrition Service, UK Ministry of Justice, Vodafone Italy, WeTransfer, WIX, Xiaomi, Yelp, Zynga and Zillow. Kaynak

İşte AWS’ye en çok para harcayan şirketler: 

  1. Netflix: $19 million
  2. Twitch: $15 million
  3. LinkedIn: $13 million
  4. Facebook: $11 million
  5. Turner Broadcasting: $10 million
  6. BBC: $9 million
  7. Baidu: $9 million
  8. ESPN: $8 million
  9. Adobe: $8 million
  10. Twitter: $7 million

# AWS ücretsiz kullanım

Ücretsiz kullanım ile 60’tan fazla ürünü keşfedin. Kullanılan ürüne göre sunulan üç farklı ücretsiz teklif türü bulunmaktadır.

WEB_FreeTier_AlwaysFree_Icon_100x100

Her zaman ücretsiz

Bu ücretsiz kullanım tekliflerinin süresi dolmaz ve bunlara tüm AWS müşterileri tarafından erişilebilir

WEB_FreeTier_12-Months_Icon_100x100

12 ay ücretsiz

Bu tekliflerden AWS’ye kaydolduğunuz tarihten itibaren 12 ay boyunca faydalanabilirsiniz. İçeriğimizin de konusu olan EC2, 12 ay boyunca ücretsiz olan servisler arasında yer alıyor.

WEB_FreeTier_Trials_Icon_100x100

Denemeler

Kısa süreli ücretsiz deneme teklifleri, ilgili hizmeti etkinleştirdiğiniz tarihten itibaren başlar

 

Ücretsiz kullanım ayrıntılarını öğrenmek ve hangi üründe hangi ücretsiz versiyonun kullanıldığını görmek isterseniz buraya tıklayın ve ürüne özgü bilgiler için sayfanın alt kısmına bakın.

# AWS hesap kurulumu

Buraya tıklayarak 12 ay boyunca ücretsiz kullanmak üzere AWS hesabınızı oluşturmaya başlayabilirsiniz. Karşınıza böyle bir kayıt başlangıç sayfası çıkacak sabırla adımları tamamlamanız gerekiyor.

AWS signup page
AWS signup sayfası

12 ay sonra EC2 makinesi normal olarak faturalandırmaya başlar. Eğer birden fazla servis kullanırsanız daha erkenden faturalandırmaya başlayabilir. Her zaman ücretsiz kullanabileceğiniz servislere de yukarıdaki ücretsiz kullanım bölümünden ulaşabilirsiniz.

Hesabınızı oluşturduktan sonra yukarıdaki EC2 WordPress site kurulum videosunda buluşalım.

# AWS’ye kaydolurken neden telefon numaramı doğrulamam isteniyor?

Sizinle iletişim kurmayı gerektirebilecek durumlarda kullanılmak üzere AWS kayıtlarına eklenecek geçerli bir telefon numaranız ve e-posta adresiniz olmalıdır. Telefon numaranızı doğrulama işlemi yalnızca birkaç dakikanızı alır ve kayıt sırasında bir aramayı yanıtlayıp telefonun tuş takımını kullanarak bir PIN numarası girmekten ibarettir.

 

Herhangi bir sorunuz veya geri bildiriminiz var ise yorumlara bırakabilir veya bana özelden yazabilirsiniz. 🙂

Selim Ensar Köksal

I wanted to share what I learned in the digital world with social media, technology and digital marketing blog entries I entered. Dealing with website and blog posts has opened up new horizons and doors for me. I am developing my SEO and Data-oriented digital marketing muscles.

I also work with Html, Css, Js projects to develop my developer muscles.

Add comment