voxmedya.com
Pogo Sticking vs. Bounce Rate

Yüksek Bounce Rate’in Daha Kötüsü: Pogo Sticking!

# Pogo Sticking Nedir?

pogo_sticking

Aslında pogo stick, bir yay yardımı ile sıçramaya yarayan, egzersiz ekipmanı veya ekstrem spor enstrümanı olarak sabit bir konumdan başka bir konuma atlamaya yarayan bir oyuncak iken Google’ın gözünde pogo sticking, bir kullanıcının siteden aniden ayrılmasını ifade eden olumsuz bir kullanıcı davranışıdır.

Kullanıcı arama motorunda bir sorgu yapıyor ve karşısına birçok sonuç çıkıyor. Buraya arama motoru sonuç sayfası (SERP) diyoruz. Kullanıcı buradan bir içeriğe giriyor ve içeriğin aradığı konu ile çok alakasız olduğunu düşünüp başka bir sonuca tıklamak üzere hızlıca arama motoru sonuç sayfasına geri dönüyor. Bu kullanıcı davranışı pogo sticking olarak adlandırılıyor.

pogo sticking davranışı

# Bounce Rate ile Pogo Sticking Arasındaki Fark

Pogo Sticking, bir kullanıcının bir sayfaya girdiği ve daha sonra başka sayfaları görüntülemeden siteden çıktığı, bounce rate (hemen çıkma oranı) ile karıştırılır. Hemen çıkma oranı, belirli bir sayfa ile başlayan ve biten oturumları hesaplarken, pogo sticking bir sayfayı görüntülemenin ilk 5 saniyesinde gerçekleşir.

Kısaca kullanıcı siteye gelip tek oturumluk bir ziyaret gerçekleştiriyor ve aradığını bulup siteyi terkediyorsa bunun adı pogo sticking değil bounce‘dur

# Pogo Sticking Neden Önemli?

Pogo sticking davranışı, SERP’teki sıralamaları zayıflatıyor. Neden?

Google’ın ana amacı, sorgu ile en alakalı sonuçları kullanıcının karşısına çıkartmaktır. Dolayısıyla pogo sticking davranışı sayfanın, belirli sorguyu arayan kişilerlerle alakalı olmadığını gösteren kuvvetli bir sinyaldir. Bu sinyali alan arama motorları, bu davranışa sebep alan siteleri cezalandıracaktır. Yani alt sıralara doğru itebilir, çok fazla pogo sticking sinyali varsa arama sonuçlarından kaldırılmaya kadar giden bir süreç yaşanabilir.

# Google’ın Pogo Sticking’e Karşı Aldığı Bir Önlem Var

Google mühendisleri pogo sticking’i ilk sayfayı sıralamaya yardımcı olması için kullanmaktadır. Kullanıcı bir pogo sticking yaparak arama motoru sonuç sayfasına geri dönmüşse, Google kırılan bu kullanıcı deneyimini iyileştirmek için bir özellik geliştirdi.

Bir sorgu yaptığınızda ve bir sonuca tıklayıp sonra geriye tıkladığınızda, Google size bu sonucun altında “People also search for” kutusunu gösterir.

people-also-search-for-pogo-sticking

– Google bunu neden yapıyor?

– Çünkü Google, kullanıcının kötü bir kullanıcı deneyimi yaşadığını anladı. (Aksi takdirde hemen geri işaretine basmazdı.)

Bu sayede kullanıcıya daha fazla sonuç gösteriyor ve ikinci defa pogo sticking yapma ihtimalini azaltıyor.

Web sitenizde çok sayıda pogo sticking davranışı alıyorsanız SEO stratejinizi yeniden planlamalısınız. İçerik oluşturma stratejiniz sorunlu olabilir veya yanlış insanları hedefliyor olabilirsiniz.

Pogo Sticking’i nasıl ölçümleriz?

# Pogo Sticking ve SEO

Bir kullanıcının pogo sticking davranışı sergileme ihtimalini artıran birçok problem olabilir. Bu problemler SEO (Search Engine Optimization) ile yakından ilişkilidir. Bu problemleri tespit etmek için kendinize sormanız gereken öncelikli sorular:

  • İçerik kullanıcının beklentisini karşılıyor mu ya da sorgularına cevap veriyor mu?
  • İçerik ilgi çekici mi ve yüksek kaliteli görseller içeriyor mu?
  • Sayfa hızlı açılıyor mu? Sayfadaki kritik ögeler, kullanıcının dikkatini çekecek kadar hızlı yükleniyor mu?
  • Siteniz mobil uyumlu mu?

Durum ne olursa olsun kendinizi kullanıcının yerine koyun ve ona göre optimizasyonları yapmaya başlayın.

# Pogo Sticking Probleminin Çözümü İçin En İyi Uygulamalar

° Site içi bağlantılar ekleyebilirsiniz. Dahili bağlantılar kullanıcıları sitede tutmak için kolay bir yoldur. Özellikle yazıya giriş kısmında dahili linkleri ön plana çıkartırsanız. Ayrıca dahili bağlantılar ile kullanıcılara daha fazla bilgi verirsiniz. Geri dönmelerine gerek kalmayabilir. Neden? Dahili bağlantılar kullanıcıları sitenizde daha derine gönderir ve arama sonuçlarına geri dönme ihtimalini azaltır.

Dahili linklemenin önemi

° Uygun ve büyük bir yazı fontu tercih edebilirsiniz. Kullanıcılar içeriğinizi rahat okuyamazsa hızlıca geri tuşuna basacaktır. 15px ile 17px idealdir.

° İçeriğiniz uzun ise bir içindekiler tablosu ekleyebilirsiniz. Bu kullanıcıları istediklerini kolayca bulmasını sağlar.

table of content
En Kritik SEO Hataları ve Pratik Çözümleri

° Eski içeriği güncelle. Kullanıcılar içeriğinizin eski tarihli ve güncel olmadığını farkederlerse geri tuşuna basabilirler. Eski içeriklerinizi güncellemek ve optimize etmek için özel zaman ayırmalısınız.

Last updated

° Bounce Rate’i yani hemen çıkma oranını düşürün. Böylelikle pogo sticking sayısı da otomatik olarak düşmeye başlayacaktır.

İlk adım hangi sayfaların en yüksek hemen çıkma oranına sahip olduğunu görmek olmalı.

Bu yüzden Google Analytics’e gidin ve kenar çubuğundaki Behavior > Site Content > Landing Page tıklayın. Segment olarak yalnız Organik Traffic seçin. Apply butonuna tıklayın ve gelen sonuçları bounce rate metriğine tıklayarak bounce rate’i yüksek olanlara göre sıralayın.

Pogo Sticking ölçümleme

Son olarak sitenizdeki ortalama hemen çıkma oranından yüksek olan 2-3 sayfayı belirleyin ve insanların pogo sticking davranışını önlemek için aşağıdaki ipuçlarını kullanın.

  • İnsanları okumaya devam etmeye zorlayan güçlü bir giriş yapın.
  • Kullanıcıların içeriğinizi anlamalarına yardımcı olmak için ekran görüntüleri ve görseller kullanın.
  • Sunumları, videoları ve diğer etkileşimli içerik biçimlerini içeriğe uygun olarak yerleştirin.
  • Kalın metin ve alt başlıklar kullanarak içeriğinizi bölümlere ayırın.

Bu konuda daha fazla bilgi edinmek isterseniz, Rand Fishkin’in Solving the Pogo-Stick Problem – Whiteboard Friday videosunu izlemenizi tavsiye ederim.

 

Selim Ensar Köksal

I wanted to share what I learned in the digital world with social media, technology and digital marketing blog entries I entered. Dealing with website and blog posts has opened up new horizons and doors for me. I am developing my SEO and Data-oriented digital marketing muscles.

I also work with Html, Css, Js projects to develop my developer muscles.

1 comment