voxmedya.com
Breadcrumb & SEO

Breadcrumb Nedir? Breadcrumb ve SEO İlişkisi

SEO parametrelerinden üzerinde oldukça fazla tartışmanın olduğu bir konuyu araştırarak, aklınıza takılan tüm soruları gidermek adına Breadcrumb ve SEO konusunu detaylandırdık.

Breadcrumb nedir?

Öncelikle araştırmamıza en temelden başlayarak bu kelimenin ne anlama geldiğine bakalım.

Breadcrumb sözlük anlamı itibariyle ekmek kırıntısı anlamına gelmektedir. Literatüre 18’inci yüzyılın ortalarında Hansel & Gretel hikayesinden esinlenerek girmiştir.

İkinci anlam olarak (bizim üzerinde durduğumuz) sayfanın üzerinde birbirine bağlanmış link hiyerarşisi anlamına gelmektedir.

SEO Açısından Breadcrumb Nedir?

Asıl odaklandığımız ikinci anlam üzerinden gidecek olursak breadcrumb; kullanıcıların web sitelerinde rahatça dolaşmalarını sağlayan ve genel olarak içeriklerin kategorilerinin de bulunduğu hiyerarşiyi gösteren ve sayfaların üst bölümünde yer alan bir link dizinidir.

Breadcrumb nedir?
Breadcrumb nedir?

Breadcrumb’ın SEO Açısından Etkileri Nelerdir?

Bu ekmek kırıntılarının ne olduğunu anladıktan sonra asıl üzerinde duracağımız konuya gelecek olursak, arama motorlarının devi kullanıcıyı hiçbir zaman göz ardı etmeyerek daima geliştirmelerini kullanıcı bazlı olarak deneyimi geliştirmek amacıyla yapmaktadır.

Arama motoru optimizasyonu için yaptığımız bütün işlemler, tarama botlarına birer sinyal olarak gitmekte ve onların sitemizi daha iyi anlamasına yardımcı olmak açısından uygulanan geliştirmelerdir. Biz kendimizi bu örümceklere ne kadar iyi anlatırsak onlarda arama sorgularında ilgili arama sonuçları arasına bizim içeriklerimize de iyi bir konumda yer verecektir.

İşte buradan yola çıkarak bizlerde sitemizde bu ufak parametrelere yer vererek kullanıcılara güzel bir deneyim sağlamak amacıyla bu parametreyi kullanabiliriz.

Tekrar örnek verecek olursak sayfayı azıcık yukarıya scroll edip sol üstte bulunan breadcrumb’tan SEO kategorimize erişebilir ve oradaki yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

Ayrıca, kullanıcıya güzel bir deneyim sağlayan bu yapı arama motorlarının botlarına da yukarıda bahsettiğimiz gibi yardımcı olarak SEO performansına da olumlu etkisi olacaktır.

Kullanıcıların sayfanıza gelip içeriğinizi tükettikten sonra breadcrumb aracılığıyla bir üst kategoriye çıkması, o kullanıcının sayfanızda bir aksiyon aldığını gösterir. Bu da Bounce Rate’i de düşürecek bir işlem olup sitenizde gezinmesine imkan sağlayacaktır.

Kaç Tür Breadcrumb Yapısı Bulunmaktadır?

Tabi bu yapıdan bahsederken nasıl olduğuna da göz atmamız ve incelememiz gerekiyor. Toplamda 3 adet türü bulunmaktadır. Bunlar:

#1 – Location Breadcrumb

Genel olarak kullanılan ve sıkça karşılaştığımız bir türdür. Kullanıcının hangi kategorilerin altında olduğunu ve ilgili sayfadaki hiyerarşiyi gösteren bir yapıdır.

Google’da herhangi bir arama yapıp daha sonra ilgili bir sayfa seçtiğimiz zaman sitenin içerisinde nerede olduğumuzu gösterir. Örneğin Google’a “yumurta nasıl pişirilir” yazıp istediğimiz bir arama sonucuna tıkladık.

Location breadcrumb, breadcrumb nedir, nasıl yapılır
Location breadcrumb

#2 – Attribute Breadcrumb

E-ticaret sayfalarında sıkça karşılaşabileceğiniz bu yapıda ürünün özellikleri ile ilgili bir link yapısının olduğunu görebilirsiniz. Arama çubuğuna “siyah takım elbise” yazdık ve;

Attribute Breadcrumb
Attribute Breadcrumb

#3 – Path Breadcrumb

Kullanıcının site içerisinde gezinirken ziyaret ettiği sayfaları gösteren bu yapı içerisinde biraz sorun barındırmaktadır.

Breadcrumb nedir?
Path Breadcrumb

Öncelikle kullanıcı deneyimi açısından bakacak olursak kullanıcı siteye dışarıdan bir link ile geldiğinde o ürün ile ilgili renk, kategori ve vb. diğer ürünleri görmek için buradaki breadcrumb türünü kullanamayacaktır. Bununla birlikte kullanıcı sitede geziyor olsa dahi bir önceki adımına dönmek için [geri] tuşunu kullanacaktır.

Bir diğer yandan kullanıcının gezdiği her sayfa breadcrumb sebebi ile yeni bir link üretebilir, bu da duplicate içerik sorununa yol açma ihtimalinin olması sebebiyle sık kullanılan ve pek de tavsiye edilen bir tür değildir.

Bu arada duplicate içerik nedir diye aklınıza takılırsa, detaylıca araştırmasını yaptığımız ve çözüm önerileri sunduğumuz içeriğimize göz atabilirsiniz.

Breadcrumb Nasıl Yapılır? & Nasıl Eklenir?

Buraya kadar breadcrumb’ın ne olduğuna ve türlerine değindik. Şimdi de bu yapıyı sitemiz için nasıl oluşturacağımıza bir göz atalım.

Breadcrumb nasıl yapılır?
Breadcrumb nasıl yapılır?

Yukarıda da gördüğünüz gibi bu yapı tema tarafından sağlanıyor olabilir. İçerisinde bulunan özellikleri istediğiniz üzere güncelleyip buradan kolayca entegre edebilirsiniz.

Temanızın bu imkanı sağlamadığı durumlarda ise iş biraz daha teknik bir konu haline geliyor. Ama bunun için birçok eklenti bulunmaktadır. Yoast SEO ile nasıl yapacağımıza bir bakalım.

#1 – WordPress giriş paneline Yoast SEO eklentisinin, Search Appearance (Arama Görünümü) bölümüne gidin.

#2 – Breadcrumbs’a tıklayın

#3 – Aktif hale getirip kaydedin, hepsi bu 🙂

Yoast SEO ile Breadcrumb, Yoast SEO ile Breadcrumb oluşturma
Yoast SEO ile Breadcrumb

Breadcrumb Kullanırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Kullanıcıya bir değer katmalı ve sayfaya uygun bir şekilde boyutlandırılmalıdır.
  • Her sayfada kullanılmalı ve içeriklerinizin hepsi kategorilenmiş ve yalnızca bir kategori altında olmalıdır. Aksi halde kafa karışıklığına sebep olarak yapının işleyişini bozabilir.
  • Linklemeler doğru şekilde yapılmalı ve içeriğin ait olduğu kategori hiyerarşi sırası ile düzenlenmelidir.

Özetle

Birçok SEO parametresi bizim için gereksiz veya ufak geliyor olabilir. Fakat düşünmemiz ve odaklanmamız gereken asıl hedef kullanıcının deneyimini en iyi noktaya çıkartmak olmalıdır. Bu sebeple uzun vadeli optimizasyonlar yaparak evergreen kalmak, kısa vadeli ve arama motorlarını manipüle eden geliştirmeler(!), sadece bir algoritma güncellemesinin geleceği güne kadar bayrağı elinde taşır.

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

2 comments

    • WordPress kullanmayan site sahipleri, yapılandırılmış veri yapılarının işaretlenmesinde kullanılan ve protokolleri içerisinde barındıran schema.org sitesindeki protokolü kullanarak breadcrumb’ı oluşturabilirler.

      Breadcrumb’ı Microdata, RDFa ve JSON-LD (Google JSON’ı önermektedir) yapıları ile 3 farklı şekilde oluşturabilirsiniz.

      İlgili kodun örneklerini burada görebilir ve kendi sitenize uyarlayarak kullanabilirsiniz.

      Yorumunuz için çok teşekkür ederiz 🙂