voxmedya.com
Cannibalization nedir? Cannibalization SEO, SEO açısından etkileri nelerdir

Cannibalization Sorunu ve SEO Performansınıza Etkileri

Bu hafta SEO’da Cannibalization konusuna odaklanarak, Cannibalization nedir? Birçok anahtar kelime özelinde neden oluşur? Bu duruma uğramış anahtar kelimeleri nasıl tespit eder ve önlem alırız gibi sorulara cevap vererek konuyu detaylandıracağız. 🚀

Cannibalization Nedir?

İçerik pazarlaması tarafından ister içeriklerimizi kendimiz yazalım isterse dışarıdan destek alalım, nasıl içerik yazılması gerektiğini bilmemiz performans açısından faydalı olacaktır.

İçerik denilince akla gelen en yaygın kavramın anahtar kelime (keyword) olduğunu söylesek yanılmayız herhalde. Anahtar kelimelerin içeriklerde nasıl kullanılacağı SEO açısından önemli bir konudur. Anahtar kelime kullanımında sık kullanım ya da yanlış anahtar kelimelere odaklanmak kaliteli olacak bir içeriğinizi anında mahvedebilir, sıralama da daha gerilere düşmenize sebep olabilir.

Cannibalization, kullanılan anahtar kelimelerin yoğunluğuyla ilgili bir kavramdır. Google belirli arama sonuçlarında ilk sayfada genelde bir veya iki içerik, içeriklerinizin kalitesine göre nadir de görülse üç tane içeriği kullanıcıların karşısına çıkartır. (sizin sitenize ait)
Eğer sitenizde aynı konu içeriklerindeki bir anahtar kelimeye çok odaklanır ve içeriklerinizi ona göre optimize edip aynı konuda birden fazla içerik yazarsanız, bu içeriklerinizin birbirini olumsuz olarak etkileyerek sıralama kaybı yaşamasına neden olabilir ve Cannibalization sorunu ile karşılaşabilirsiniz. 😢

SEO performansınız açısından;

Arama motorları sitenizde tarama yaptıktan sonra içeriğinizde hangi anahtar kelimeye odaklandığınızı tespit ederek onu en alakalı arama sorgusu ile eşleştirir. Eğer sitenizde cannibalization sıkıntısı var ise ve birden fazla yazınızda aynı anahtar kelimeye odaklanarak içerik yazılmışsa bu, arama motorlarının kafasını karıştıracak ve içeriklerinizi sıralarken net bir karar veremeyeceği için sıralama kaybına uğratacaktır.

Neden ve Nerede Cannibalization Oluşur?

İki durumda cannibalization ile karşılaşılabilir;

1- Meta Data

İki veya daha fazla sayfa aynı veya benzer hedefli meta data’ları içeriyorsa (başlık ve başlık etiketleri vb.) burada bahsettiğimiz hata ile karşılaşılır. Sorunun çözümü, çabuk reaksiyon alınabilir ve diğerlerine göre daha kolaydır.

Meta-data seviyesinde karşılaşılan bu sorun genel olarak birçok kategori ve alt-kategori içeren e-ticaret sayfalarında sıklıkla karşımıza çıkmaktadır.

E-ticaret sitelerinde daha çok ürün odaklı açıklamalar, kısa ve anlaşılır olması gerektiği için açıklamaların önemi bir hayli fazla oluyor. Diğer yandan içeriklerin aynı kategori altında olması ister istemez açıklamaların benzer/aynı olmasının da bir diğer sebebi.
Bu yüzden e-ticaret sitelerinde bu sorun özelinde biraz daha hassas davranmak uzun vadede fayda sağlayacaktır.   

2- Sayfa İçeriği

Cannibalization ile karşılaşacağımız bir diğer yer ise şüphesiz, çokça metin içeren, bahsede geldiğimiz içerikler olacaktır.

Sayfa içeriklerinde bu sorun ile karşılaşılırsa meta data sorunundan biraz daha fazla üzerinden durulması ve çalışılması gereken bir durumdur.

Büyük ve içerisinde birçok departman olan bir şirket hayal edelim. Bu şirket aynı zamanda e-ticaret’le de uğraşarak ürün satışı da yapsın. Bir adet ürün için iki farklı departman ürün sayfası oluşturuyor olsun. (Örn; Trekking ayakkabısı)

Başlıkları ve konuya girişleri her ne kadar farklı olursa olsun, farklı departmanlar içerikleri yazmış olmasına rağmen, aynı anahtar kelimeye odaklanılmış ve birbirine benzer iki içerik elde etmek genelde kaçınılmazdır.

Arama motorları aynı hedefe odaklanmış bu iki sayfayı incelerken elbette zorlanacaktır. Bu yüzden yeni bir içerik üretmektense eskiden var olan içerik üzerine geliştirme yapmak (varsa) ya da yeni bir içerik üretmek hem SEO performansınız açısından hem de kaynak kullanımı açısından daha verimli olacaktır.

Cannibalization Oluşturan Anahtar Kelimelere Nasıl Ulaşılır?

1- SEOmonitor Aracını Kullanarak

SEOmonitor aracı, arama sonuçlarındaki sıralamada son zamanlarda birkaç kez yer değiştiren açılış sayfalarınızı keşfetmenizi sağlar.

Küçük sarı üçgen işareti Cannibalization sorununa işaret eder.

Cannibalization+alert

“Warnings >> Cannibalization” advenced filtresini uygulayarak tüm anahtar kelimeler için bu uyarıyı aktif edebilirsiniz.

Değişikliklerin tam olarak ne zaman olduğunu ve hangi açılış sayfaları arasında gerçekleştiğini görmek için, zaman dilimi olarak son 30 günü seçin ve kelimelerin yanındaki takvim simgesine tıklatarak anahtar kelime zaman çizelgesini açın:

SEOmonitor Cannibalization

Bu bilgilere sahip olduktan sonra, anahtar kelimelerinizin her birinin doğru açılış sayfalarını gösterdiğinden emin olmak için uygun SEO eylemlerini gerçekleştirebilirsiniz.

Bu tip özellikleri test etmek için SEOmonitor size 14 gün free trial sunuyor. Bunu bitirdikten sonra BoostRoas Agency‘nin “BoostRoasCase” promosyon koduyla 14 gün daha ücretsiz kullanabilirsiniz.

2- Ahrefs Aracını Kullanarak

Örnek olarak Ahrefs tool’unu Google SpreadSheet yardımı ile kullanarak sorunun çözümü için hangi içeriklerinizin veya meta-data’ların cannibalization sorunu olduğu tespit edebilirsiniz.

Ahrefs’in yayınladığı bu video’yu izleyerek nasıl tespit edeceğinizi öğrenebilirsiniz.

3- Google Data Studio Kullanarak

Google Search Console’a bağlı hesabınızı kullanarak Data Studio’da bir pano oluşturabilir, cannibalization sorununa uğramış sayfalarınızın pozisyon verilerini anlık takip edebilirsiniz. Böylece her seferinde rapor oluşturmadan sadece oluşturduğunuz panoyu tarih ayarını yenilemek işinizi görecektir.

Cannibalization nedir? Cannibalization sorunu ve çözümleri
Cannibalization nedir?

Data Studio ile cannibalization sorunlarınızı nasıl tespit edeceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.

Keyword Cannibalization Sorunun Çözümü 💪

Buraya kadar konu ile ilgili temel bilgileri ve sorunu nasıl tespit edeceğimize ilişkin detayları inceledik. Bu adımda sorunun çözümüne odaklanacağız.

1- Websitenizi Yeniden Yapılandırın

En kolay yöntem olarak birbirine benzer sayfaları bir sayfa altında toplayarak optimize etmektir.

Böylece benzer içerikli olan sayfaların değerlerini de bir sayfaya aktarmış olur, arama motoru botları açısından daha anlamlı bir sayfa haline getirmiş ve sıralama kazanmış olursunuz.

2- İçeriklerinizi Optimize Edin

İçerikleriniz oluştururken her zaman unique (özgün) olmasına özen gösterin. Hatta sayfanız o kadar özgün olsun ki bir daha benzer konu da içerik yazdığınız da benzer olmasın.
Bunun için eğer sayfalarınız özgün ve arama sorguları ile alakalı değilse burada geliştirmeler yaparak sayfalarızın performansını artırabilir, arama sorgularında üst sıralarda yerinizi alabilirsiniz.

Bir diğer yandan eğer bir ya da benzer konu ile alakası iki veya daha fazla içeriğiniz varsa bu içerikleri tek bir çatı altında toplayabilirsiniz.
Ayrıca thin pages (zayıf içerik) olan sayfalarınızı da optimize etmeniz faydalı olacaktır.

3- Yeni Anahtar Kelimeler Bulun

Peki, benim site ve içeriklerim oldukça kaliteli ben ne yapmalıyım? Diye soruyorsanız:

Buradaki sıkıntı büyük ihtimal anahtar kelime stratejinizden kaynaklanıyor olabilir. Böyle bir durumla karşılaşıyorsanız daha jenerik kelimelere odaklanabilir yeni anahtar kelime stratejisi oluşturabilirsiniz.

Anahtar kelimeleriniz içeriklerinizi doğru tanımlıyor mu?

4- 301 Yönlendirme

Bu adımı uygulamadan önce diğer zayıf içeriklerinize ihtiyacınız var mı bunu düşünün. Eğer cevabınız hayır ise (büyük ihtimal olarak hayır olacak) o zaman bu adımı uygulayabilirsiniz.

301 yönlendirme kullanarak diğerlerinden daha düşük sıralama almış, diğerlerinden daha zayıf ve kalitesiz olan içeriklerinizi içerik ile ilgili daha kaliteli olan sayfaya yönlendirebilirsiniz.


Özetleyecek olursak;

Cannibalization sorunu her ne kadar diğer SEO stratejilerinden biraz daha geri de görünsede aslında oldukça önemli bir konudur. Yukarıda detaylandırdığımız sorun çözümleri büyük ihtimal siteniz özelinde de işe yarayacaktır.

Alacağınız yeni bir stratejiye geçmeden önce test etmeyi ve siteniz için işe yarayıp yaramayacağını iyice gözden geçirmek faydalı olacaktır. Her SEO stratejisi sitenize uymayabilir daha kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz.

Keyifli araştırmalar ☘

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment