voxmedya.com
DataLayer nedir? Datalayer tanımlamak

Data Layer Nedir? Data Layer Kullanımının Detayları

Verilerin o kadar önemli olduğu bir çağda Analytics tarafında neler olup bittiğini de merak etmeden duramazdık. 🤨
Blog yazılarımız arasına artık Analytics tarafında da yazacak ve merak ettiğimiz konuları sizlerle paylaşacağız. 🎉🎉

Konuyu daha basit şekilde anlatarak bir öngörü olması açısından paylaşmak istedik.

Keyifli okumalar 🤗

Data Layer Nedir?

Yaygın kullanımı ile Data Layer’ı tanımlayacak olursak, Javascript Programlama Dili ile yazılmış ve veri transferlerinde kullanılmak üzere tasarlanmış Evrensel Veri Nesnesi (Universal Data Object (UDO)) olarak tanımlayabiliriz.

Data Layer nedir, veri katmanı
Source: tealium.com

 

 

Data Layer içerisinde kullanıcı web davranışları, uygulama kullanımı gibi verilerden e-ticarete özel kullanılan dönüşümlere kadar çeşitli ve sayısal veriler bulunmaktadır.

 

 

 

Teknik olarak Data Layer’ı, Google Tag Manager’a veri gönderen ve saklamasını sağlayan bir nesne veya değişken olarak da tanımlayabiliriz.
Birçok veriyi bu şekilde GTM’e aktardıktan sonra ilgili veri analiz araçlarına özellikle Google Analytics‘e yönlendirerek verdiğimiz hizmeti daha da geliştirebilir veya kendi özelimizde de kullanarak optimizasyon açısından doğru hedeflemeyi yapabiliriz. 

Bazı ihtiyaç hallerinde verileri izlemek istediniz örneğin; buton tıklama, sayfada gezinme, form doldurma vb. işlemler için de custom olarak (özel) kod tanımlayarak bu verileri izleyebilir sonrasında dönüşüm için kullanabilirsiniz.

Data layer kullanımı, veri katmanı nedir, ver katmanı kullanımı, data layer nedir
Data Layer Kullanımı

Data Layer nasıl oluşturulur?

Data Layer oluşturmak için Google Tag Manager veya Google Optimize ya da her iki platformun da snippet’larına (kod parçaçığı) ihtiyacınız vardır.

– Google Optimize nedir?

Ücretli ve ücretsiz versiyonları bulunan, websitenizde yapacağınız değişiklikleri test etmenizi, A/B testleri gerçekleştirmenizi sağlayan bir araçtır.

Detaylı bilgi ve kurulum detaylarına buradan ulaşabilirsiniz.

– Google Tag Manager nedir?

Sitenizin kaynak kodlarını değiştirmeden ekleyeceğiniz entegrasyon etiketlerini ekleyecebileceğiniz bir araçtır. Analytics, reklam (ads) ve SEO geliştirmeleri için yaygın olarak kullanılmaktadır.

Detaylı bilgi ve kurulum detaylarına buradan ulaşabilirsiniz. Ayrıca Google Tag Manager ve Google Analytics’in birlikte çalışması hakkında detaylı bilgiyi buradan elde edebilirsiniz.

Websitenizin kaynak kodları içerisinde GTM container’ının JavaScript kodlarını, yani içerisinde size ait Google Tag Manager ID’sinin bulunduğu kod parçacığını eklediğiniz de dataLayer otomatik olarak oluşturulacaktır.

Data layer kod parçacığı, data layer nasıl görünür
Data layer snippet

DataLayer.push event tanımlamak

Evet! Görüldüğü üzere isimden hiçbir şey anlaşılmıyor. 🐿️ O zaman biraz detaylandıralım;

dataLayer.push etmek, izlemek istediğiniz veriyi herhangi bir şekilde tanımlayamadığınız durumlarda kullanılan ve kodun özel olarak oluşturulduktan sonra tanımlanmasını sağlayan bir methodtur.

Date layer push etmenin iki yolu bulunmaktadır.

1- GTM Container snippet içerisine ekleyerek

2- Ya da dataLayer.push API’ı ile push edilebilir.

Peki aralarındaki fark nedir?

* Birinci adımı ekleyebilmeniz için sitenizin kaynak kodlarına erişebiliyor olmalı ve biraz kodlama bilgisine sahip olmanız gerekmektedir.

Her ne kadar bu yöntem zor gibi gelse de bir o kadar da kullanışlıdır. Yazılımcınızın GTM kodu parçasının içerisine bir kod ekleyerek izlemek istediğiniz her ne ise onu push ederek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. 

Bu kodlar dataLayer ile eşleştiği esnada GTM üzerinden Google Analytics’e aktaracaktır. ✌️

* İkinci Adımda ise (dataLayer.push) web sitenizde belirli olaylar gerçekleştikten sonra ek veriler göndermenizi sağlamaktadır.

Örneğin, bülten kaydolma formunuz var, yeni bir abone web sitenize e-posta adresini girdikten sonra, websitesi geliştiricinizden bir dataLayer etkinliğini başlatmasını istemeniz gerekir.

1- Sitenize gelecek yeni subscriber’lar için bir event tetiklenmesini sağlayabiliriz. Burada kullanmamız gereken kod;

dataLayer push event

2- Eğer birden fazla form bulunduruyorsanız sitenizde bu esnada form’un lokasyonunu kullanarak oraya girilen lead’ı çekebilirsiniz. Kullanabileceğiniz kod;

3- Bir diğer örnekte ise e-ticaret sitelerinden herhangi birini düşünelim, kullanıcı sepetine bir ürün eklediği zaman buradaki durumu da izlemek adına bir event (durum/olay) kodu tanımlayabiliriz.

Tamam da! Data Layer ne işimize yarayacak? 👀

Voxmedya olarak Analytics’e BAM 👊 diye giriş yaptık fakat konunun önem derecesini göz ardı edemezdik. 🙏

Artık klişeleşmeye yüz tutmuş bir kelime ancak burada da kullanmak gerekirse, big data dediğimiz kavram gün geçtikçe flow’a (akışa) milyonlarca daha veri ekliyor. Bu verilerin de analiz edilmesi gittikçe zorlaşıyor ve zorlaşacaktır.

DataLayer gibi kullandığımız zaman analiz etmemize ve daha hızlı reaksiyon göstermemize imkan sağlayacak araçlar kullanmak, hedeflememizi daha doğru kitlelere yapmamız açısından fayda sağlayacaktır.


Özetle dataLayer kullanımı sonrasında elde edeceğiniz veriler daha anlamlı olacak ve kullanıldığında daha hızlı optimizasyon yapmanıza imkan sağlayacaktır. Konu ile ilgili detaylı ve teknik bilgilere AnalyticsMania‘nın yayınlamış olduğu içeriğine göz atabilir veya Google’ın yayınladığı Developer Guideını inceleyebilirsiniz.

Keyifli araştırmalar ✌️

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment