Bu içeriğimizde, adını sıkça duymaya aşina olduğumuz duplicate content (kopya içerik) nedir? Bu içeriklerin SEO performansınız açısından etkileri nelerdir? İçerikleriniz neden özgün olmalıdır? vb. sorulara cevaplar bulabilirsiniz.
Duplicate content nedir?
Duplicate Content kelime anlamıyla kopya/yinelenen içerik anlamına gelmektedir. Kopya içerikler internet üzerinde birden fazla yerde karşılaşabileceğiniz içerik bloklarıdır.
Hepinizin bildiği gibi birden fazla yerde derken tüm URL’ler arasından sadece bir URL üzerinden olmasından bahsediyoruz tabiki.
Konuya teknik açıdan baktığımız zaman herhangi bir sorun ile karşılaşmıyoruz çünkü bazı arama motoru sonuç sayfalarında bu tarz içerikler üst sıralarda konumlandırılabiliyor.
Google’ın tarama botları bazı içeriklerin, orijinal sürümlerinin hangisi olduğuna karar veremediği durumlar bulunmaktadır. Bu gibi durumlarda Google bu içerikleri “appreciably similar” yani benzer fakat kayda değer olarak adlandırmakta ve sıralamada dikkate almaktadır.
Google’ın Şubat 2011’de Panda algoritmasının yürürlüğe girmesi ile birlikte çoğu site kopya içerik yüzünden cezalandırılmıştır. Google Panda algoritmasında, yazı kalitesi, yazı uzunluğu ve derinliği, yazım hataları gibi birçok kriter bulunmasının yanı sıra en önemli kriteri güncellik olarak belirlenmiştir.

İçeriklerinizin Duplicate Olduğunu Nasıl Anlarsınız?
Bir içerik nasıl kopya içerik haline gelir?
1 – URL’den kaynaklanan
Bir URL oluşturulurken kullanılacak UTM, Google analytics gibi izleme kodları bu sorunun kaynağı olabilir.
Ayrıca kullanılan parametrelerin sıralaması da bir diğer sorun olabilir.
Örneğin; www.widgets.com/blue-widgets?color=blue&cat=3 url’i www.widgets.com/blue-widgets?cat=3&color=blue ‘nin bir kopyasıdır.
Bununla birlikte her session ID de bir URL oluşturmaktadır. Yani bunun anlamı her sitenizi ziyaret eden kullanıcı için temsili bir URL’ in oluşmasıdır.
Örneğin; www.widgets.com/blue-widgets?SESSID=123
Bir diğer sorun da printer (yazıcı) parametresinin URL’ e eklenmesidir.
Örneğin; www.widgets.com/printer/blue-widgets?
2 – HTTP / HTTPS & WWW / WWW Olmayan
Eğer kullanıcılar arama çubuklarını kullanarak sitenize gelmek isterlerse doğrudan www.voxmedya.com veya voxmedya.com yazabilirler. Bu iki URL’in de sitenize gitmesi teknik açıdan sitenizin tamamen duplicate olduğunu gösterir.
Aynı durum HTTP ve HTTPS için de geçerlidir. https://voxmedya.com/ ve https://voxmedya.com/ URL’leri ile sitenize ulaşıldığı durumlarda kopya içerik sorunu ile karşılaşılmaktadır. Bu iki soruna çözüm olarak URL yönlendirme işlemini uygulayabilirsiniz.
Duplicate sorunlarının çözümleri ile yazının devamında buluşacaksınız. 👇
3 – Kopya içerikler
Kopya içerikler de adından anlaşılacağı üzere bir diğer duplicate sorunudur. Bazı yayıncılar içerikleri kopyalayarak doğrudan sitelerinde yayınlamaktadır.
– Bununla birlikte genel olarak karşılaşılan bir diğer sorun da E-ticaret sitelerindeki ürün bilgileridir.
Kopya içerik türleri
Straight plagiarism (İçerik kopyalama)
Straight Plagiarism, tam olarak da insanların kopya içerik hakkında düşündükleri şey. İçeriği kopyala ve yapıştır. Hatta bazı siteler içerik kopyalaması için geliştirilen yazılımları kullanmaktadır.
Arama motoru manipülasyonu
Bir diğeri ise arama motorlarını manipüle etmeye çalışan içerik türleridir. Bu türde ise içeriğinizi bütünüyle kopyalar ve herhangi bir çaba sarfetmeksizin taranabilir hale getirir.
Başlık ve tanım kopyalama
Daha az karşılaştığımız ve biraz daha affedilebilir olan bu içerik türünde başlıklar ve meta açıklamaları aynı olabilmektedir.
Başlık ve tanım kopyalama işlemi genellikle istemeden karşılaşılabilen bir durumdur ve arama motorlarındaki sıralamanızı diğer türlere göre daha az oranla etkileyecektir.
Duplicate İçerik Sorunlarını Nasıl Çözebilirsiniz?
1- İçeriklerinizi takip edin
Duplicate olan içeriklerinizi birkaç farklı yöntemle izlemeniz mümkündür.
Siteliner, DeepCrawl ve Screaming Frog gibi crawl araçlarından faydalanarak içeriklerinizin sorunlarını tespit edebilirsiniz.
Ayrıca Search Console ile sitelerinizi manuel olarak da tarayabilirsiniz.
2 – Problemi çözün
Siz istemeden içerikleriniz duplike hala geliyorsa çok endişe etmenize gerek yok Google bunları affediyor ve sıralamanızda da çok fazla bir düşüş yaşamıyorsunuz. Analizleriniz sonucu ulaştığınız problemleri çözerseniz görünürlüğünüz revize olacak ve daha iyi bir rank almanız kaçınılmaz olacaktır.
3 – İçeriğinizi tekrar yazın
Problem çözmede en kolay yol bu olabilir. Yapmanız gereken sadece içeriklerinizi yeniden yazmak fakat biraz zaman alıcı olabilir.
Ya da kopya olan bölümleri içeriklerinizden de atabilirsiniz.
4 – URL’lerinizi yeniden oluşturun
Bazı yinelenmiş içeriklerinizin tek çözüm yolu URL’lerinizi yeniden yapılandırmak olabiliyor. Örneğin, voxmedya.com ile voxmedya.com/?sessionid=111 Google botları tarafından farklı URL’ler olarak indekslenebilir.
Bunun için yalnızca bir URL türü belirlemek ve sürekli onu kullanmak SEO performansınız açısından daha yararlı olacaktır.
Yinelenen içerikler hakkında diğer bir yazıya buradan ulaşabilirsiniz.
Duplicate Content’in SEO’ya Etkileri
Duplicate içeriklerin SEO performansı açısından etkilerine gelecek olursak, öncelikle arama motorlarının amacı her zaman kullanıcıların deneyimlerini iyileştirmek için kaliteli sonuçlara daha iyi sıralama vermektedir.
Ayrıca içeriklerinize verdiğiniz inbound linklerin de duplicate olan içeriklere gitmemesine de özen göstermeniz sıralamanız açısından faydalı olacaktır.
Bazı benzer içerikler kökeni itibariyle aldatıcı içerikler değillerdir. Bunlara örnek verecek olursak;
- Mobil cihazlarda hedeflenen ve hem normal, hem de sınırlandırılmış sayfalar oluşturabilen tartışma forumları
- Birbirinden farklı, birden çok URL ile gösterilen veya bağlanılan öğeleri saklama
- Web sayfalarının yalnızca yazıcı sürümleri
Yinelenen İçeriklerin SEO Açısından Zararları
- SEO performansınızı kötü etkileyerek sıralamanızı düşürür.
- Rank kaybınızla birlikte trafik kaybına yol açar.
- İçeriklerinizin kopya olması indekslenme hızını da olumsuz etkileyerek indeks hızının düşmesine neden olabilir.

Pagination’da Duplicate’i Engelleyin
Bu sorunların çözümü aslında bir mantık üzerine dayanmaktadır. Hangi kopya içerik gerçektir?
Siteniz yüzlerce URL’e sahip olabilir bu gibi durumlarda duplicate içerik kategorisine girmemesi için gereken yerde canonical etiketi kullanmanız işinize yarayacaktır.
Yinelenen içerik oluşumunu engellemek için uygulanabilecek genel adımlara göz atmak gerekirse;
1- 301 yönlendirme
301 Yönlendirme, ‘Redirect Permanent’ yani kalıcı olarak yönlendirme anlamına gelmektedir. Web sitenizin herhangi bir içeriğini yönlendirmeye veya başka bir URL’ye sahip olan bir adrese yönledirmek istediğinizde uygulayabileceğiniz bir işlemdir.

301 Yönlendirme hakkında daha fazla bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
301 yönlendirmeyi kullanarak birçok case’de soruna çözüm bulunmuştur. Sizde bu yöntemi kullanarak kopya içerik sorununuza bir çözüm bulabilirsiniz.
Örneğin; Sitenizdeki HTTP ve HTTPS sorunu. HTTP içeren URL’inizi HTTPS olan URL’e yönlendirmeniz sorunu ortadan kaldıracaktır.
2- Rel=”canonical” etiketi kullanmak
Bir diğer yöntem de rel=”canonical” etiketi kullanmaktır. Bu etiket sayesinde tarama botlarına o içeriğinizin özgün bir içerik olduğunu bildirmiş olursunuz.
Hadi nasıl kullanacağınıza bir bakalım;
<head>
…[Diğer HTML kodları]…
<link href=”https://voxmedya.com/sitemap-nedir-neden-sitemap-olusturmaliyiz/” rel=”canonical” />
…[Diğer HTML kodları]…
</head>
URL kodları yukarıda gösterildiği üzere <head> etiketleri arasına yazılmalıdır. [href]’ten sonra gelen bölüme özgün içeriğinizin olduğu sayfanın URL’ini yazmalısınız. Ardından rel=”canonical” etiketini kullanabilirsiniz.
Bu işlemden sonra canonical verdiğiniz link’e bir UTM parametresi eklenecektir.
3- Meta Robots Noindex
Kullanılabilecek meta etiketlerinden duplicate içerikleriniz için kullanabileceğiniz meta robots, alacağı follow,noindex değerleri ile sorunun çözümünde yardımcı olacaktır.
Robots meta etiketi, tek bir sayfanın dizine nasıl eklenmesi ve arama sonuçlarında kullanıcılara nasıl sunulması gerektiğini kontrol etmek için ayrıntılı ve sayfaya özel bir yaklaşım kullanabilmenizi sağlar.
Meta robots etiketlerinin kullanım şekli;
<head>
…[Diğer HTML kodları]…
<meta name=”robots” content=”noindex,follow”>
…[Diğer HTML kodları]…
</head>
Bu etiketlerini kullandığınız takdirde istemediğiniz URL’lerin taranmasını önlemiş ve böylece sorunu atlatmış olursunuz.
Bu meta etiketlerinin uygulamalı anlatımına buradan ulaşabilirsiniz.
Pagination sayfalarınızda ise durum biraz daha farklılaşarak her sayfaya canonical etiketi vermeniz Google tarafından önerilmemektedir. Yalnızca “Tümünü Göster” sayfasına canonical kullanmalı ya da rel=”prev/next” etiketi kullanmanız tavsiye edilmektedir.
Rel=”prev/next” özelliklerinin nasıl kullanacağınız hakkındaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Add comment