voxmedya.com
Etkileşim Oranı Nedir? Etkileşim Oranının Kitleler için Önemi Nedir?

Etkileşim Oranı Nedir? Kitleleriniz Açısından Önemi

Bu hafta Voxmedya’da, Engagement Rate (Etkileşim Oranı) metriğinin, kitleleriniz için öneminden ve bu metrikten ne şekilde faydalanacağınız hakkında temel düzeyde bilgi sahibi olabileceğiniz bir konuyu detaylandırdık.  

Etkileşim Oranı (Engagement Rate) Nedir?

Etkileşim oranı, her ne kadar sayısal bir veri olsa da hedef kitlenizin içeriğiniz ile olan ilgisidir diye kabaca tabir edebiliriz. Genel olarak etkileşim oranı, markaların etkinliği açısından kullanılan önemli bir metriktir.

Markalara ilgi duyan kullanıcılar, beğeni, yorum ve paylaşım gibi yollar ile etkileşime girerler. Bu kullanıcıları daha sonra paying customers yani markanızdan herhangi bir satın alma işlemi yapan kullanıcılar haline getirmeniz, ilk dokunacağınız kullanıcıya göre daha kolay olacaktır.

Etkileşim oranı aynı zamanda insanların markalar hakkında kendi aralarında ne kadar konuştukları ile ilgili bir kavramdır da diyebiliriz.

Dijital pazarlamada üzerinde çokça tartışılan metrikler bulunmakla birlikte engagement listenin en başında yer alır desek abartmış olmayız. Çünkü değer dediğimiz kavram müşterinin marka ile olan dirsek temasıdır.

Engagement Rate
Etkileşim oranı

Platformlar İçin Etkileşim Oranlarını Nasıl Sınıflandırabiliriz?

Etkileşim oranını biraz komplike bir kavramdır. Neden derseniz eğer, her platform özelinde örneğin; sosyal medya platformunda bu kavram farklı tanımlanırken, web sitesi veya ürün satan siteler için farklı tanımlanmış olacaktır. Çünkü ürün satan site sahibi için etkileşim onun ne kadar ürün sattığı ve kullanıcılarının ürünlerine nasıl tepki verdiği olurken, sosyal medya platformlarına sahip birisi için etkileşim; beğeni, yorum ve paylaşımdan ibaret olabilir. Bu yüzden bu farklılık etkileşim oranı üzerinde durulması ve doğru bir şekilde analiz edilmesi gereken bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır.

Şimdi gelin birkaç platformu örnek alarak bu metriğin neler barındırdığına göz atalım:

Websitesi; scroll depth (kaydırma derinliği), ortalama sayfada kalma süresi, ortalama sayfa görüntüleme sayısı , bounce rate, paylaşımlar ve form doldurma,

Sosyal medya; beğeni, paylaşım, yorum ve retweet,

Facebook; reaksiyonlar, tıklamalar, yorumlar ve paylaşımlar,

LinkedIn; etkileşimler, tıklamalar, takipçiler ve gösterimler,

Instagram; beğeni ve yorumlar,

Twitter; retweet, beğeni, yorum ve gösterimler,

Pinterest; beğeni, yorumlar ve pin’lemeler,

E-mail; mail açma ve tıklama oranları.

Yukarıda kısaca hangi eylemlerin platformlar üzerinde etkileşime sebep olacak alt metriklerinden bahsettik bunlara ek olarak siz de kullandığınız platformlar için kendi metriklerinizi belirleyebilirsiniz.

Etkileşim oranı üzerinde hangi metriklerin uygun olduğunu analiz ederek optimizasyon gerçekleştirmek için ve pazarlama stratejilerinizin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol etmeniz de işinize yarayacak bir adım olacaktır.

Peki, Etkileşim Oranının Önemi Nedir?

Sosyal medya ve dijital pazarlama üzerinde çokça konuşulan metrikleriden birisi de ROI (Return on Investment)’dir. Yani ROI yaptığınız yatırımdan ne kadar geri dönüşüm elde ettiğiniz ile ilgilidir.

Etkileşim nelere yol açar?

– Daha fazla görünürlük,

– Marka çekiciliği,

– İnsanların kendi aralarında markanızı konuşması,

– Daha fazla gelir,

gibi sayamadığımız ve performansı bir üst seviyeye çıkartacak durumlara yol açacaktır.

Aslında bu oran kampanyalarınızı ne şekilde oluşturmanız gerektiğini de anlatan bir metriktir. Eğer etkileşim oranınız yüksek bir seviyede ise demek ki oluşturduğunuz kampanyalar müşterilerinizin hoşuma gitmiştir. Aksi halde kampanyalar üzerinde optimizasyon yaparak müşterilerinizin daha fazla ilgisini çekecek şekilde tasarlamanız gerektiği mesajını size iletmektedir.  🛵💨

Etkileşim oranı nedir
Etkileşim Oranı Hesaplama

Etkileşim Oranından Nasıl Faydalanılabilir? 👀

Öncelikle orandan beklediğiniz sonucu aldıysanız kampanyalarınız başarılı olmuş demektir. 

Bir diğer yandan business growth’u ölçümlemeniz için birebir kullanabileceğiniz bir kavramdır.

#1 – İçerik Stratejisi

Etkileşim oranı hangi içeriğinizin daha çok etki aldığını göstererek içerik stratejinizi belirlemenizde yardımcı bir kavramdır.

#2 – Sosyal Ağlarda Performans

Yayınladığınız içeriklerin sosyal ağlarda ne tür etkileşim aldığını ölçerek gelecek içeriklerinizi ne zaman yayınlamanız gerektiğinden kitlelerininizin hangi tarz içerikleri beğendiğine kadar çıkarımlarda bulunabilir, sonrasında stratejinizi bu doğrultuda optimize edebilirsiniz.

#3 – Doğru Kitleye Ulaşın

Yaş, cinsiyet, konum gibi belirli demografikler altında konumlandırdığınız kullanıcıları özel geliştirmeler yaparak dönüşüm oranınızı artırabilirsiniz. Tanımladığınız hedeflere ulaşmanız böylelikle daha kolay hale gelmiş olur.

#4 – Kitlenizi Genişletin

– Bu metrikten elde ettiğiniz sonuçlara göre uyguladığınız geliştirmeler zamanla kitleniz tarafından sevilecek ve bu da markanızın yayılmasına, daha popüler hale gelmesine yardımcı olacaktır.

Özetle;

Etkileşim oranı gelişmekte olan her marka için kritik önem taşımaktadır. Metriğin sunmuş olduğu oran belirlediğiniz standardı yakalamıyorsa eğer içerik bazında optimizasyonlar yaparak doğru kitleye ulaşabilir ve gelişiminizi bir o kadar daha hızlı artırabilirsiniz.

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment