voxmedya.com
Gart Illyes'tan SEO ipuçları, Gary Illyes Digitalzone,

Garry Illyes’den SEO Performansını Artıracak 23 İpucu

Google Mühendisi Gary Illyes, Las Vegas’ta gerçekleşen Pubcon Konferansında güncellemeleri ve arama için gereken optimizasyonları içinde barındıran bir açılış konuşması yaptı. Pubcon’un hemen ardından geçtiğimiz günlerde Zeo Agency’nin her yıl İstanbul’da düzenlediği Digitalzone Konferansında görsellerin optimizasyonu üzerine bir konuşma yaptı.

Bu etkinliklerde yaptığı konuşmalardan çıkardığımız en önemli 23 ipucunu aşağıda keşfedeceksiniz. Keyifli okumalar!

Temel SEO İpuçları

1. URL Kritiktir

Illyes sözlerine URL yapısınınönemini anlatarak başladı ve URL’lerde hashtag kullanılmaması gerektiği konusunda uyardı.

Genellikle, JavaScript yapıdaki siteler hashtag URL’ler kullanır.

URL’e yerleştirilen bu hashtagler sayfaların yüklenme hızını  arttırabilir. Ancak hiçbir arama motoru URL’de bulunan hashtag’den sonraki kısmı anlamayacaktır.

İyi bir URL örneği: example.com/traditional-url/

Kötü bir URL örneği: example.com/page#subsection

Kötü URL’lerden kaçındığınızdan emin olun ve URL’lerinizi Search Console‘da Getir ve Oluştur ile test edin.

2. Sayfalarınızda Canonical Etiketini Kullanın

Google’a bir sayfanızın kanonik olduğunu bildirdiğinizde Google, bunu dikkate alıyor ve bu sayfanıza ağırlık veriyor.

Dolayısıyla Google’ın, bu sayfanızın URL’ini arama sonuçlarında gösterme olasılığı daha fazladır.

3. HTTPS‘e Geçiş Yapın

Çoğu site için HTTPS’e geçmek zor değildir. Yani siteyi kullanıcılara güvenli göstermek için SSL sertifikası almak.

Google, sıralamalarda HTTPS siteleri HTTP sitelerin üstünde sıralamaya başladı. Illyes’e göre bu ikisi arasındaki en büyük fark hırsızlık yani kullanıcıların HTTP sitelere kişisel bilgilerini (kredi kartı vs.) verirken bunların çalınabileceği korkusunu yaşaması.

4. Site Haritalarının Google’ın Gözündeki Yeri

Google içerikleri nasıl keşfediyor? Öncelikle linkler…

Site Haritaları (sitemap) içeriklerinizin keşfedilmesindeki en önemli ikinci keşif yöntemidir.

Ana sayfanızdan veya diğer önemli web sayfalarınızdan bağlantı kuramayacağınız önemli URL’leriniz varsa, bu URL’leri bir site haritasına ekleyebilirsiniz.

5. ahref Kullanımının Önemi

Bunu kullanmıyorsanız, arama motorları bir öğenizin tıklanabilir olduğunu bilmiyor olabilir. Bu da arama konusunda kötü bir deneyim olacaktır.

Bu, içeriğinizin keşfedilmeyeceği ve PageRank’inizin gitmesi gerektiğini düşündüğünüz sayfalara yönlendirilmeyeceği anlamına gelir.

6. Siteiçi Linkleme

Sayfalarınızın keşfedilmesini istiyorsanız onlar için linkler verin. Bir içeriğinizin içinde başka bir içeriğinizi anımsatan kelime veya cümle varsa onlara link verin. Bu, o konuyu bilmeyen birinin kaynağa ulaşmasını ve sayfalarınızın daha kolay keşfedilmesini sağlayacaktır.

Gerçekten bu kadar basit.

7. Metadata Hala Önemli

Genellikle Google, sizin yazdığınız başlıkları kullanıcıların karşına çıkartır. Bu nedenle sayfanızın içeriği ile alakalı başlık ve meta açıklamalar yazmaya dikkat etmelisiniz. Google bunlara hala çok önem veriyor. Arama motorunda kullanıcının yaptığı sorgu ile en alakalı başlık ve meta açıklamaya sahip içeriği kullanıcının karşısına çıkartıyor.

Illyes, meta açıklamalarının karakter sınırı olamadığını özellikle hatırlattı. Meta açıklamalarını istediğiniz uzunlukta yazabilirsiniz ve en önemli anahtar kelimelerinizi burada barındırabilirsiniz.

8. Google Görsel Arama İçin Optimizasyon

Kullanıcı bir görsel araması yaptığında arama sonuçlarında görselleri hem title ve description etiketleri ile görüyor hem de renk, kelime gibi filtreler uygulayabiliyor. Doğru imaj optimizasyonu ile bu arama sonuçlarındaki performans iyileştirilebilir.

Arama sonuçlarının listelenmesi üç ana süreçten oluşuyor: crawling, indexing ve ranking. Bu adımlarda daha iyi performans sağlayabilmek için botların içeriğe ulaşabilir olması, kullanıcı niyetine uygun içerik üretilmesi ve meta verilerin optimize edilmesi gerekiyor. İmaj optimizasyonu için de aynı faktörlere dikkat etmeliyiz.

İmaj indeksleme sürecinde internal linkler sayesinde resimler ilgili kelimeler ile alakalandırılıp rank ediliyor. Schema markup işaretlemeleri ile görseller zengin arama sonuçlarında yer alabiliyor.

İmaj optimizasyonunda nelere dikkat edilmeli?

– İmaj sonuçlarında yer almada en önemli şey görsellerin Google Bot tarafından taranabilir olduğundan emin olunması. Robots.txt kontrol edilmeli ve Google Gibi Getir özelliği ile botların dosyaları görebildiği kontrol edilmeli.

– İkinci en önemli nokta ise imaj dosyaları için ayrı site haritası oluşturulmuş olması.

– Mobil cihazlarda görseller uyumlu şekilde görüntülenebilmeli, mobil öncelikli indekslemeye hazır olunmalı.

– Aynı sayfada birden fazla ilgili görsel olması, tek bir görsel içerik olmasından daha iyi performans sağlayabilir. Ancak bu sayıda aşırıya kaçmamak gerekiyor.

– Optimizasyon çalışmaları imaj sonuçlarında yer alınmak istenilen görsel üzerine yoğunlaştırılmalıdır.

– Lazy Load yapılıyorsa ilk yüklemede görsel etiketlerinin görüntülenememesi kötü performansa yol açabilir.

– Görselin URL’inde anahtar kelime barındırılmalıdır.

– Alt etiketinin kullanımı botların görseli anlamlandırması için kritik öneme sahip. Alt etiketi, imajı spesifik olarak tanımlamalı, rank odaklı olmamalı, daha long-tail tanımlamalar yapılmalı.

– Arama sonuçlarında CTR artırmak için title ve description etiketleri optimize edilmeli.

– Caption etiketinin kullanımı da daha iyi performans sağlamaya etki edebilir.

Google’ın en son çıkardığı Görsel Yayınlama Kurallarına göre görsel kullanımınızı gözden geçirebilirsiniz.

9. Nasıl Daha İyi İçerik Yazılır?

Daha iyi içerik yazmak istiyorsanız Garry Illyes açıkca şunu söyledi:

Kulaklarınıza mekanik veya doğal olmayan birşey gelirse emin olmak için içeriğinizi sesli okuyun.

10. Sitenizde Reklamları Makul Bir Şekilde Kullanın

Adsense sayfanıza 20 tane reklam koymanızı söyleyebilir ama böyle bir sayfada kimse vakit geçirmek istemez.

Reklamlarınızda aşırıya kaçmayın!

Reklamlar rahatsız edici olmasının yanında, sayfaların yüklenme hızını düşürebilir ve içeriklerinizin arasına sızarak sizi ve kullanıcılarınızı incitebilir.

11. Bu Geçiş Reklamlarına Gerçekten İhtiyaç Var mı?

Bir web sitesini ziyaret ettiğinizde birkaç saniye içinde o şirketin bülteni için kaydolmanızı isteyen büyük bir açılır pencere karşınıza çıkar.

O pop-up karşısına çıkan her insan sitenin ne hakkında olduğunu bilmiyor ve bundan rahatsız olarak siteyi terk edebiliyor.

Google, aşırı derece rahatsız edici geçiş reklamlarını tespit ederse, özellikle mobil aramada daha düşük bir sıralamaya sahip olacaksınız.

12. Site Hızı Önemlidir

Sizin için sadece dönüşüm önemli olsa da kullanıcılar ve Google için asıl önemli olan sayfa hızıdır. Bunun için sizin de sevebileceğiniz bir araç olan Illyes’ın önerisi Google Lighthouse’ı kullanabilirsiniz.

Bu işlemi yaparken tek bir metriğe odaklanmayın çünkü veriler araçtan araca değişiklik gösterebilmektedir.

Ayrıca Gary Illyes yaptığınız optimizasyonlar sonucunda kullanıcılar tarafından nasıl tepki verildiğini de ölçmenizi tavsiye ediyor. Örneğin, kullanıcılarınız masaüstü sitenizde yaptığınız bir değişikliği mobilde görmedikleri zaman memnun olmayacaklardır.

Her zaman sizin işinize yarayacak taktikleri kullanın.

13. Yapılandırılmış Veri

Google sayfaları anlamak adına yapılandırılmış verileri (structured data) kullanmaktadır. Çünkü yapılandırılmış veriler daha fazla trafik ve oturum sürelerin artırılmasında etkilidir.

Örnek verecek olursak yapılandırılmış veriyi kullanan Rakuten trafiğini 2.7 kat, oturum sürelerini de 1.5 kat artırmıştır. Illyes da yapılandırılmış veriyi mantıklı bir şekilde kullanılmasını ve sürekli kontrol edilmesini tavsiye etmektedir.

14. JavaScript Siteler

Gary Illyes’ın da bahsettiği şekilde JavaScript ile yazılmış olan siteler arama motorları için zorlayıcı olmaktadır. Hatta Google’ın bir içeriği render etmesi için kimi zaman günlerini alacak tarama yapması gerekebilir.

İşte bu yüzden Google HTML siteleri en hızlı şekilde indekslediğini söylüyor. Illyes’ın bu konuda ki tavsiyesi ise olabildiğince JavaScript’ten uzak durmak.

JavaScript tabanlı sitelerin indeks sürelerini kısaltmak için gereken çözüm ise Dynamic Rendering oluyor. Sitenizin nasıl göründüğünü test etmek için Google gibi Getir ve Oluştur’u kullanabilirsiniz. (Fetch & Render)

Eğer daha önce üretmiş veya yayınlamış olduğunuz bir içeriği bulamıyorsanız bu yöntemi kullanmak işinize yarayabilir.

Mobil Öncelikli İndeksleme

2018 ile birlikte mobil öncelikli indeksleme Google kriterleri arasında yer aldı. Hiç şüphesiz ki kullanıcıların çoğu aramalar için mobil cihazlarını kullanıyorlar.

Google şimdiye kadar mobil dostu olan siteleri mobil öncelikli olarak indeksledi. Şimdilerde ise mobil dostu olmayan siteleri de indekslemeye başlıyor.

Sonuç olarak mobile duyarlı olmayan siteler gün geçtikçe Google sıralamalarında daha da gerileyecektir.

15.  Mobil Öncelikli İndekslemeye Hazır Olmak

Nasıl olacak?

  • İçerikler – Mobil ve masaüstü sitelerde videolar ve resimler de dahil olmak üzere güncellenmelidir.
  • Metadata ve yapılandırılmış datalar aynı olmalıdır.
  • Sayfa içi linkler aynı olmalıdır.

Ultra İpuçları

16. Subdomain vs. Subfolder

Google açısından çok fazla dikkate alınmaz.

17. En İyi Mobil Siteler

Google’ın asıl istediği sitenizin mobil dostu olmasıdır. Aksi halde sitenizin dizaynı Google’ı pek de fazla ilgilendirmez. Temanızın mobile duyarlı olması yeterli olacaktır.

18. Mobil Öncelikli İndeksleme

Eğer sadece masaüstü bir siteniz varsa Google sitenizin o versiyonunu mobil öncelikli olarak taşıyacaktır. Fakat bu işlem gerçekleştiği takdirde site sıralamanız düşecektir.

19. Menüler

Kullanılmasında herhangi bir sakınca yoktur.

20. Fold-out İçerikler

Fold-out yani GoogleBot tarafından taranamayan içerikler sıralamanızı aşağıya çekebilir.

21. Milyonlarca Sayfa

Illyes, tarama bütçeleriniz açısından milyonlarca sayfanızın olmasının bir sorun olmayacağını, söylüyor.

22. Milyarlarca Sayfa

Peki milyarlarca sayfanız varsa..

İşte bu durumda tarama bütçesi açısından endişe etmekte fayda var. Burada öncelikle kendinize şu soruyu sormalısınız.

  • Sadece belirli bir kısmı indekslenmiş olan bu kadar çok sayfaya ihtiyacım var mı?

Eğer sorunuzun cevabı: “Hayır, yok.” şeklinde ise bir değeri olmayan bu sayfaları silmenizde fayda var.

23. Sayfa Yüklenmesi Sırasında İlk Karşılaşılacak İçerik

“Yüklenen ilk baytı unutun (TTFB), asıl önemli olan kullanıcıların karşılarına çıkacak ilk içeriktir.” diyor Gary Illyes.

Selim Ensar Köksal

I wanted to share what I learned in the digital world with social media, technology and digital marketing blog entries I entered. Dealing with website and blog posts has opened up new horizons and doors for me. I am developing my SEO and Data-oriented digital marketing muscles.

I also work with Html, Css, Js projects to develop my developer muscles.

Add comment