voxmedya.com
google annotation

Google Analytics’te Dipnot (Annotation) Kullanımı ve Önemi

Google Analytics’teki verilerinize bakarken belirli günlerde neler olup bittiğini tam olarak hatırlamak zor olabilir. Bir reklam kampanyanız sayesinde veya bir SEO geliştirmeniz sonrasında büyük bir yükseliş olabilir ya da mevsimsel geçişler sebebiyle büyük düşüşler yaşanabilir. Bu durumda takviminizi açarak o tarihlerde yaptığınız işlere bakabilirsiniz ama benim gibi karışık bir iş listeniz veya operasyon yapan büyük bir ekibiniz varsa ilgili içgörüyü hızlıca çıkarmanız sanıldığı kadar kolay olmayacaktır.

İşte bu durumda Google Analytics’teki dipnot (annotation) ekleme özelliği çok değerlidir. Temel olarak sitenizi etkileyen farklı olayları (iç veya dış) kolayca not alabileceğiniz bir özellik. Bu yapışkan notlar önemsiz gibi gözükebilir ama anormal değerlerin olduğu dönemler hakkında net bilgi edinmenizi sağlayan hayat kurtarıcı bir özelliktir. Analizinizi tamamlamak için ihtiyacınız olan bilgiyi hızlıca görmenize yardımcı olur. Geçen ay hatta geçen yılki verilerinize bakarken daha anlamlı hale gelebilirler.

Google Analytics’te Dipnot (Annotation) Özelliği Nasıl Kullanılır?

2010 yıllarının başlarında, Google Analytics’e dipnot ekleme özelliği geldi. Bu, Google Analytics raporlarınıza tarihlere göre ekleyebileceğiniz kısa notlardır. Belirli bir pazarlama kampanyası, SEO geliştirmesi veya mevsimsel geçişler sonrasında yaşanan trafik değişimlerini belgelemek için ek açıklamalardan faydalanılır.

Bu şekilde verilerinizdeki anormal hareketlerin nedenlerini (eğer public olarak oluşturulduysa) bütün ekibinizle paylaşabilirsiniz.

Dipnot oluşturmak için herhangi bir rapora gidin ve alttaki aşağı ok simgesine tıklayın.

analytics ek açıklamalar

Create new annotation’a tıklayın. Etkinliğin tarihini ve etkinlikleri ekleyin.

Google analytics ek açıklama ekleme

Dipnotlar grafiğin altında küçük konuşma balonları ile gösterilir. Dipnotlar listesini görmek için tekrar aşağı ok simgesine tıklayın.

İki tür dipnot oluşturma seçeneği vardır; Analytics hesabınıza erişimi olan herkesin görebileceği ‘public’ dipnotlar ya da sadece sizin göreceğiniz ‘private’ dipnotlar. Önemli dipnotlara yıldız verebilirsiniz. Her dipnot onu oluşturan e-posta adresi ile ilişkilendirilir. Ayrıca dipnotları düzenleyebilir ve silebilirsiniz.

Dipnotları eklerken net olmaya çalışın;

Örneğin, “Blog post paylaşıldı.” Bu ne anlama geliyor? Kim paylaştı? Hangi post? Eğer notlarınız gizemliyse, daha sonra bakan kimse anlamayacaksa boşuna vakit harcadınız demektir. Gelecekte bu notları okuyacak ekip arkadaşlarınızı düşünerek dipnotlarınızı oluşturmaya çalışın. Her ne kadar 160 karakter ile sınırlı olsanız da mümkün olduğu kadar açık olun. Belli noktalara değinmek için yeterli alanınız var.

Ne Zaman Dipnot Eklemelisiniz?

  • Yeni pazarlama kampanyaları başlattığınız zaman,
  • Çevrimdışı reklamcılık, özellikle TV veya geniş kitlelere ulaşan medyalarda reklam yaptırdığınız zaman,
  • Çok fazla içerik eklemek dahil, büyük web sitesi değişiklikleri yaptığınız zaman,
  • Search, Display, Social dahil olmak üzere dijital reklam kampanyaları başlattığınız zaman,
  • Sunucu sorunları da dahil olmak üzere web sitesi sorunları yaşandığı zaman,
  • Büyük SEO geliştirmeleri yaptığınız zaman.

Aslında gelecekte geriye baktığınız zaman hatırlamak istediğiniz bütün gelişmeleri verilerinize dipnot olarak ekleyebilirsiniz.

Google Analytics’teki Dipnotların Eksiklikleri

Gördüğünüz gibi dipnotlar içgörü sağlamak için harika bir yoldur ancak basit eksiklikleri var. İşte mevcut kısıtlar;

  • Raporlarınızı dışa aktardığınızda ek açıklamalar dahil edilmez. (PDF dışa aktarma seçeneğini seçerseniz küçük bir simge vardır fakat dipnot ayrıntılarını göremeyiz.)
  • Yalnızca günlük tarihlere göre dipnotlar oluşturulabilir. Belirli bir zaman dilimi yani bir hafta, bir ay veya özel bir tarih aralığı için dipnot ekleme özelliği yoktur.
  • Notlarımızı bir Google Takvim’den otomatik olarak içe aktarma seçeneği yoktur.

Bu eksiklikler Loves Data ekibi tarafından tespit edilmiş ve geliştirilmesi için Google Analytics destek ekibine başvuru yapılmıştır.

Umarım Google Analytics’teki bu basit ama kullanışlı özellik verilerinizi daha değerli kılmanıza ve çeşitli içgörüleri hızlıca elde etmenize yardımcı olur 🧐

Keyifli analizler 👋

Selim Ensar Köksal

I wanted to share what I learned in the digital world with social media, technology and digital marketing blog entries I entered. Dealing with website and blog posts has opened up new horizons and doors for me. I am developing my SEO and Data-oriented digital marketing muscles.

I also work with Html, Css, Js projects to develop my developer muscles.

Add comment