Bu yazı, Google Data Studio nedir? – Google Data Studio ne işe yarar? – Google Data Studio nasıl kullanılır? sorularının cevabını ayrıntılarıyla bulabilmeniz için oluşturulmuş bir “Google Data Studio Başlangıç Kılavuzu” niteliğindedir.
Google Data Studio nedir?
Google Data Studio (beta sürümü), müşterinizin verilerini, veri görselleştirmesi yoluyla bilgilendirici, anlaşılması kolay raporlara dönüştürmek için ihtiyaç duyduğunuz her şeyi size sunar.
Google Data Studio ne işe yarar?
Raporlar, müşterileriniz için kolayca okunulması, paylaşılması ve hatta özelleştirilmesi bakımından kolaydır. Verileri nasıl sunmak istediğinizi seçebilirsiniz – çubuk grafikler, çizgi grafikler vb. Yazı tiplerini, renkleri bile değiştirebilir ve raporları logonuzla markalayabilirsiniz.
Analytics Suite‘in bir parçası olan Google’ın Data Studio‘su, küçük ve büyük ölçekli işletmelerin raporlama çalışmaları için daha iyi bir çözüm sunmak istiyor. Data Studio’ya beta erişimi ücretsizdir ve kullanıcıların sınırsız düzenleme, paylaşım olanakları vardır.
Google’ın kendi ifadesiyle:
“Google Data Studio, verilerinizi okunulması, paylaşılması ve tamamen özelleştirilebilmesi kolay olan bilgilendirici panolara ve raporlara dönüştürür. Gösterge tablosu, daha iyi iş kararlarını desteklemek için harika veri hikayeleri anlatmanıza olanak tanır.”
Platform, mevcut Google verilerinizi, Analytics, Google Ads ve daha fazlasını senkronize ederek çalışır. Oluşturduğunuz raporlar sonsuz bir şekilde paylaşılabilir ve mükemmel bir görünüm için düzenlenebilir.
Data Studio, raporlama ihtiyaçlarınız için bir çözüm olacaktır. Buna nasıl başlayacağınızı aşağıda adım adım anlatmaya çalıştık.
Google Data Studio nasıl kullanılır?
Şablon Seçme

Data Studio, raporunuzu oluştururken seçebileceğiniz çok sayıda şablon sunar. Varsayılan şablonlar, çeşitli Analytics Paketi özelliklerinde raporlama yapmak için hızlı seçenekler sunmak üzere tasarlanmıştır. Bu varsayılan şablonlar çok kullanışlıdır.
Data Studio’ya yeni başlıyorsanız “Boş” şablonunu seçmenizi öneririz. Bu şablon, çeşitli özellikleri öğrenmek ve sonunda kendi istediklerinize uyan bir rapor oluşturmak için mükemmel bir sanal alan.
Her şablon seçtiğiniz şeyden bağımsız olarak düzenlenebilir. Hesabınızı henüz bağlamadıysanız oynayabileceğiniz bazı örnek veriler de vardır.
Rapora Genel Bakış
Boş bir rapor şöyle görünecek:

Düzenleme modunun, Dokümanlar, E-Tablolar ve Slaytlar gibi diğer Google verimlilik uygulamalarına benzediğini fark edersiniz. Burada dikkat edilmesi gereken birkaç nokta: Rapor başlığı, açılır menü, çeşitli Data Studio özellikleri içeren araç çubuğu ve grafiklerinizi yapılandırmak için kullanılan sağ taraf özellikler paneli.
Araç Çubuğunu Kullanma
Data Studio verileri birleştirmek için çok çeşitli seçenekler sunar.

A Bölümü
Bu bölüm sayfa görünümünü kontrol eder ve verilerinizi yeniler.
Soldan sağa
- Önceki sayfa
- Sonraki Sayfa
- Sayfa kontrolünü göster
- Bilgiyi Yenile
B Bölümü
Bu bölüm veri seçmenizi ve değişiklik yapmanızı sağlar.
- Veri seçme
- Geri alma
- Yeniden yapma(ileri alma)
C Bölümü
Bu bölüm yeni veri öğeleri eklemenizi sağlar.
- Zaman serisi
- Grafik çubuğu
- Yuvarlak diyagram
- Tablo
- Coğrafi harita
- Karne
- Dağılım çizelgesi
- Madde işareti
- Alan grafiği
D Bölümü
Bu bölüm, metin ve resim öğeleri eklemenizi sağlar.
- Metin
- Görüntü
- Dikdörtgen
- Daire
E Bölümü
Bu bölüm tarih aralığını ve filtreyi kontrol eder.
- Veri aralığı
- Filtre kontrolü
Raporunuzu Oluşturma
Eklemek istediğiniz metrikleri biliyorsanız, raporunuzu oluşturmaya başlamak kolaydır. Standart SEO raporunuz genellikle aşağıdakileri içerir:
- Tarih aralığı
- Organik trafik
- Açılış sayfaları
Bu kılavuz, bu metriklerin her birini raporunuza nasıl ekleyeceğinize ilişkin hızlı bir genel bakış sağlayacaktır – Data Studio size iyi bir fikir vermek için yeterlidir. Bu kılavuzda sunulan örnekte Google Analytics verilerini kullanıyoruz.
Tarih aralığı
Raporun tarih aralığını ekleyerek başladığınızdan emin olun – sonraki verilerin sınıflandırılması için gereklidir. Bunu, yukarıda belirtilen ana araç çubuğunun E bölümünde bulabilirsiniz.

Organik trafik
Özelliklere genel bakış
- Boyut – Tarih
- Metrik – Oturumlar
Derinlemesine talimatlar
Organik trafiği göstermek için zaman serileri işlevini kullanmayı seviyorum. Bu seçeneği, ana araç çubuğunun en sağında bulabilirsiniz. Zaman serilerini bir ızgara boyunca ölçeklendirmeniz istenir; Bunu daha sonra yeniden boyutlandırabilirsiniz.

Yeni oluşturulan öğedeki uygun verileri görüntülemek için, zaman dizisi özellikleri‘nin altına bakın.
- Veri kaynağını seç

- Boyut (dimension) seçin
Boyut panelinin altında, önce istediğiniz Zaman Boyutunu seçin. Aşağıdaki örnek, Tarih seçeneğini kullanır. Mülkleri ekledikçe, değerleri hızlıca bulmak için arama işlevini kullanabilirsiniz.

- Metrik seçin
Bu panelde seçebileceğiniz çok sayıda bireysel metrik var. Aşağıdaki örnek, Oturum (Oturum> Oturumlar) kullanmaktadır.

Raporunuz şöyle bir şeye benzemelidir:
Verilerinizle biraz daha “sanatsal” olmak istiyorsanız stil sekmesini seçin (Sağ taraf, Zaman serisi özelliklerinin altında) ve özelleştirmeye başlayın.
Grafiğinize mantıklı olan yerlerde ek metrikler ekleyebileceğinizi unutmayın; Burada, eklenen toplam metriğini kullanan bir grafik örneği. Oturum Süresi.
Ayrıca, oturum süresini görüntülemek için eksenin burada tam olarak doğru olmadığını fark edersiniz. Bunu düzeltiriz. Grafik seçiliyken, Özellikler Panelinin Stil sekmesini seçin, aşağı kaydırın ve Eksen altındaki ‘Sağ’ seçeneğini seçin. Grafik şimdi daha okunaklı olmalı:
Daha önceki araç çubuğu grafiğinin C bölümündeki netlik açısından bir puan kartı eklemeyi seviyorum. Bu öğeyi raporunuzda oluştururken, Özellik Paneli verilerinin ve metriklerinin hizalanması gerektiğini unutmayın. Eklendiğinde şu şekilde görünüyor:
Grafiğinizi uygun gördüğünüz şekilde düzenleyebilirsiniz. Grafiğinizdeki metrikler, kolayca gösterildiği gibi (metriği tıklayarak ve sürükleyerek) veya kaldırılmış olarak (metriğin üzerine gelip X simgesini tıklayarak) aşağıda gösterildiği gibi kullanılabilir:
Açılış sayfaları (Landing Pages)
Özelliklere Genel Bakış
- Boyut – Açılış Sayfası
- Metrik – Oturumlar
- Uygulanan filtre
Derinlemesine talimatlar devam
Açılış sayfaları, siteye bağlı olarak çok fazla dalgalanma göstermeyebilir. Site için ilk kez bir rapor oluşturduysanız veya ayda bir rapor oluşturuyorsanız, muhtemelen bu bilgileri eklemek iyi bir fikirdir. İşte nasıl yapılacağı.
Daha önceki grafikten C bölümüne doğru yaklaşık olarak yerleştirilmiş araç çubuğundan “Tablo” seçerek başlıyorum. Bunu organik trafiğe benzer şekilde çizmeniz gerekecek.
Tablo Özellikleri’nde, Filtreyi gördüğünüz yeri aşağıya kaydırın – yalnızca organik sayfaları almak için uygulamanız gerekir.
Filtre Düzenle panelinde, ayarın “Dahil Et” olarak işaretlendiğinden emin olmak için aşağıdaki ayarları uygulayın:
- Boyut – Trafik Türü
- Eşleme Türü – Equel to (=)
- İfade – Organik
İşte bunun nasıl olduğu aşağıda gösterilmiştir:
Uygulanan bu ayarlarla, şu şekilde görünen bir tablonuz olacak:
Bu tabloyu, diğer trafik kaynakları da dahil olmak üzere, uygun gördüğünüz şekilde ek metriklerle ayarlayabilirsiniz. Özellikle, geleneksel bir SEO raporunun ötesine geçiyorsanız bu size faydalı olacaktır.
Son olarak
Müşterilerinizin veya ekibinizin diğer üyelerinin raporları görüntülemelerini veya düzenlemelerini sağlamak için “Paylaş” düğmesine basmanız yeterlidir.
Kendi özel raporunuzu oluşturmak biraz zaman alacaktır ama umarım bu kılavuz, Data Studio’ya kaliteli bir giriş sağlar.
Daha fazla işletmenin Google Data Studio’yu benimsemesiyle gelecekte ücretsiz şablonlardan daha fazlasını bulacağımızdan eminim.
Herkese iyi raporlamalar!
Add comment