voxmedya.com
Google Data Studio nedir?

Google Data Studio ile Daha Anlamlı Veriler Elde Edin

Google Data Studio nedir?

Data Studio Google’ın 2016 yılının ortasında yayına aldığı, dataları görselleştirmeye ve iş süreçlerini rapor haline getirilmesinde yardımcı olan ücretsiz bir araçtır.

Kullanımı oldukça kolay olan bu araç, görselleştirmek istediğiniz veriyi sürükle & bırak yardımı ile istediğiniz şekilde, tablo, pivot tablosu, grafik, bar grafiği vb., oluşturmanıza imkan sağlamaktadır.

Bununla kalmayıp birçok data kaynağını Data Studio’ile entegre edebilir ve daha verimli raporlar elde edebilirsiniz.

Neden Data Studio?

Çünkü, bir marketing funnel düşünecek olursak bu huni süzgecinden elde edilecek en önemli sonuç, huninin en altında bulunan ve asıl hedefiniz ile ilgili elde etmek istediğiniz kısımdır. Bu süreçte elinizde birçok veri olacak, bu verileri anlamlı kullanmak ve doğru insight’lar çıkarmak huninin sonuna ulaşmadaki yolculuğu hızlandıracaktır.

Google Analytics dururken, neden Data Studio’yu seçelim?

Sonuçta GA’de de oldukça güzel bir dashboard ve verileri dinamik olarak inceldiğimiz bir yapı var, orayı daha iyi öğrenmek yerine neden zamanımızı yeni bir tool’a harcayalım?

Evet, Google Analytics’te de verilerimizi istediğimiz gibi inceleyebilir hatta bazı kaynakları da, Google Ads, Search Console gibi, entegre edebiliriz. Fakat:

Bir başka açıdan bakacak olursak; Google Analytics’te istediğimiz metriklerin performansını ölçmek için birçok tıklama yaparak o kategoriye ulaşmak ardından gerekli ise filtre yapmak ve her defasında bu işlemi tekrar etmek gerek.

Data studio ekran örneği

Zamanımız oldukça değerli ve kimileri için dakikalar içerisinde aksiyon olmak çok büyük kayıpların önüne geçebilir nitelikte olabilir. Bunca tıklama ve iş yükünden ise bir defaya mahsus olarak istediğiniz metrikleri istediğiniz periyotlar ile karşılaştırabildiğiniz bir ekran da görmek herhalde “Neden Data Studio?” sorusu için yeterli bir cevap olacaktır.

Veri Kaynaklarını İnceleme

Google’ın Analytics, Ads (Adwords), SEO araçları vb. gibi kullanıcı deneyimi geliştirmek, anlamlı veriler elde etmek ve hedeflerimizi daha hızlı dönüşüme çevirmek adına kullandığımız birçok servisi bulunmaktadır.

Bunlardan bu yazıda ele aldığımız Data Studio iki ana bölümden oluşmaktadır. Bunlardan birincisi dashboard dediğimiz verilerin bulunduğu ekran, ikincisi ise data source / veri kaynaklarını entegre etmemizi sağlayan bölümdür.

Şu anda Data Studio, 18 Google servisi, 128 partner ve 12 tane de opensource connector ile veri kaynaklarını entegre edebilmemize imkan tanımaktadır. Bunlara ek olarak eğer bir geliştiriciyseniz kendi veri kaynağınızı bile oluşturabilirsiniz*. 💪

Data Studio Veri Kaynakları
Data Studio Veri Kaynakları

Data Studio keşfedilmesi o kadar geniş olan bir platform ki hayal gücümüzü ne kadar zorlarsak o kadar daha fazla şey yapabileceğimizin farkına varıyoruz.

Google Data Studio Başlangıç Kursu*

Data Studio’ya hızlı bir giriş yapalım:

1- https://datastudio.google.com/ bu adresten Data Studio’ya girin. Kayıt olmadıysanız Google hesaplarınızdan biri ile hızlıca kayıt olabilirsiniz.

2- Artı sembolüne basarak (+) yeni bir rapor dosyası açın.

Data Studio Açılış Ekranı
Data Studio Açılış Ekranı

3- Rapor açıldıktan sonra eklemek istediğiniz veri kaynağını seçmek için sağ alt tarafta bulunan “Create New Data Source” butonuna tıklayın.

Data Studio Yeni Veri Kaynağı Ekleme
Data Studio Yeni Veri Kaynağı Ekleme

4- Burada ekleyeceğim veri kaynağı Google Sheets üzerinden isteklerim doğrultusunda oluşturduğum bir sayfa olacaktır.

5- Kaynak eklemek için bir excel dosyasını ve içerisindeki istediğiniz bir sheet’i seçin.

Data Studio yeni veri kaynağı eklemek

6- Veri kaynağını seçtikten sonra rapora eklemeniz gerekmektedir. Bu işlemden sonra  hangi metrik bizim için önemli veya hangisini görselleştirmek istiyorsak onu seçip grafiklerimizi oluşturabiliriz.

7- Kaynak eklendikten sonra karşınıza şu şekilde bir ekran açılacak. Şimdi gelin buradaki butonlar ne işe yarıyor onlara bakalım.

Data Studio Ekran Parametreleri
Data Studio Ekran Parametreleri

1- Menu çubuğu: Buradan rapor ile ilgili düzenlemeleri yapıp data kaynaklarını derleyebilir eklemek istediğimiz grafik/tablo/tarih aralığı vb. parametreleri ekleyebilirsiniz.
2- Grafik ayarları: Grafik araç çubuğu ile canvas’a hızlıca eklemeler yapabilirsiniz.
3- Ayarlar paneli (canvas için): Burada canvas’a eklediğiniz grafiklerin görünümü ve data’ları ile ilgili ayarlamaları yapabildiğiniz bir bölümdür.
4- Canvas: Üzerine grafiklerimizi yerleştirdiğimiz kısım.
5- Kontrol bölümü/seçenekleri: Bu kısımdan kod embed edebilir, raporu indirebilir, tam ekran yapabilir veya kopyasını oluşturabilirsiniz.
6- View buton: Ayarlarını yaptığınız dashboard’u buradan sunum haline getirebilirsiniz.

Yukarıda temel düzeyde Data Studio için bilmeniz gerekenleri bahsettik. Fakat burada daha pratik hale gelebilmek için deneyimlemek ve üzerinde biraz vakit harcamak gerekebilir.

Daha önce yayınlamış olduğumuz Google Data Studio Başlangıç Kılavuzu içeriğimize göz atarak raporlama için daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Bu işlemler sonrasında aşağıdaki gibi dashboard’lar oluşturabilir istediğiniz şekilde özelleştirebilirsiniz.

Data Studio rapor örnekleri

Veri Görselleştirme Nedir, Nasıl Yapılır?

Veri görselleştirme ya da ingilizce tabiri ile Data Visualization, verilerin ne kadar karmaşık hale geldiğine bakacak olursak, komplike ve karmaşıktır. Hata insanlar bu anlamda bütün kariyerlerini burayı optimize etmek için kullanabilir.

Fakat daha önceden data visualization’da best practices edinilmiş ve genel kabul görmüş yöntemlerle bu iş daha kolay yapılır hale gelmiştir.

Gelin bu deneyimlere göz atalım 👇

Uygun Grafik Seçimi

Öncelikli olarak grafik seçimi yapacağınız görselleştirme bakımından oldukça önemlidir. Uygun grafik seçimi kullandığınız metrikleri daha anlamlı hale getirmek için ilk adımdır.

Kesinlikle 4 / 4’lük bir tablo yoktur fakat önemli olan ona en yakın tabloyu ortaya koymaktır. Bu yüzden oldukça basit, temiz ve anlamlılaştırılabilir grafikler kullanmalısınız.

Ufak bir örnek verecek olursak Pie – Bar grafik karşılaştırması yapalım. 👇

Google Data Studio Pasta Grafiği, Pie Chart
Pasta Grafiği, Pie Chart

Yukarıda Pie Chart (Pasta Grafik) göze ne kadar hitap etse de kullanıldığı yer bakımından pek anlam ifade etmemektedir. Ülkelerin yoğunlukları göze çarpar şekilde belirgindir fakat %4’den küçük birimlerin miktarları bilinmemektedir. Bu da verisel anlamda pek bir şey ifade etmeyecektir.

Aynı verileri Bar Chart’ta inceleyecek olursak;

Data studio Bar Grafik
Bar Grafik

Her bir metriğin toplamdan ne kadar pay aldığını tek tek görebiliriz.

İşte veri görselleştirme de hedefimiz neresi ise oraya dikkat etmek ve üzerinde durarak doğru grafiği seçmek oldukça önemlidir.

Daha İyi Data Studio Grafikleri Oluşturmanız İçin Gerekenler

Basit Kalın ve Dağınıklıktan Uzaklaşın

Asıl amacımız data’dan gelen mesajları okumak ve anlamlandırmak olduğu için buraya dikkat etmemiz gerekmektedir.

Bu nedenle burada yapacağınız görselleştirme basit, sade ve anlamlı olmalıdır. Aksi halde görseller farklı yorumlanabilir ve emek israfı ile karşılaşabilirsiniz. O yüzden dikkat dağıtıcı unsurları uzaklaştırın ve asıl hedefiniz ile ilgili olana ulaşmaya çalışın.

Hikayeye Odaklanın

Daha sade bir görünüm elde etmek için kullanabileceğiniz birkaç taktik;

#1- Metriklerin daha daha göze hitap edebilmesi için grafiklerinizde renkleri kullanın.
#2- Raporu inceleyenler için neyi incelediklerini anlamaları için kısa kelimeler kullanın.
#3- Önemli grafiklere ve noktalara etiket ekleyin.
#4- Rapor üzerinde karşılaştırmaları kullanın.

İleri Düzey (Advanced) Ayarlar

Ek olarak birkaç advanced düzeyde ayarlama yapabileceğiniz bilgiyi paylaşacağız.

#1- Data Blending: Canvas üzerine ekleyeceğiniz herhangi bir metriğin farklı veri kaynaklardan çekilmesini istiyorsanız data blending yardımı ile bu işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Detayları öğrenmek için Google’ın support sayfası bu konuda size yardımcı olacaktır.

#2- Calculated Data: Bu özellik excel’de kullandığımız formüllere benzemektedir. Calculated data ile matematik işlemlerini yapabilir, coğrafi bilgileri değiştirebilir ve verilerinizi değerlendirmek ve farklı sonuçlar elde etmek için logic (dallanma) mantığını kullanabilirsiniz.

Detaylar için About Calculated Fields sayfasını ziyaret edebilir veya aşağıdaki videodan nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz. 📺

#3- Geliştiriciler için; web API’larına özel veri bağlantıları oluşturabilir ve ayrıca özel grafik türlerinizi Data Studio’ya entegre edebilirsiniz.

Özetle

Genel olarak bu yazıda Data Studio hakkında temel düzeyde bilgiler paylaştık. Fakat öncesinde de belirttiğimiz gibi Data Studio keşfedilmesi gereken bir okyanus, içerisinde hayal gücünüzü kullanarak oluşturabileceğiniz binlerce seçenek ve özellik bulunmaktadır.

Kaynaklar

– Bu yazının oluşturulmasında ilham aldığımız kaynağa buradan ulaşabilirsiniz.
– Data Studio’nun rapor galerisine buradan ulaşabilir ve istediğiniz template’i kendiniz için kullanabilirsiniz.
– Sorularınıza cevap bulabileceğiniz Data Studio Forum’una buradan ulaşabilirsiniz.
– Ben Collins’in Data Studio Community Connector yazısına buradan ulaşabilir, API’lar ile dilediğiniz web servisini Data Studio ile nasıl entegre edeceğiniz hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz.

Keyifli araştırmalar 🤗🚀

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment