voxmedya.com
Log File Analizi & SEO Açısından Önemi

Log File Analizi ve SEO Açısından Önemi

Daha çok bilgisayar teknolojileri, sunucular, ağ cihazları gibi teknik kısmı oldukça yüksek bir alan için duyduğumuz yaygın bir tabirdir. Beraberinde log entry / log’lamak gibi tabirler de sıkça kullanılmaktadır.

Loglama Nedir?

Loglama, bir sistem ve içerisindeki kullanıcıların, zamana bağlı olarak aldıkları aksiyonları kaydeden bir yapıdır. Sistem içerisinde gerçekleştirilen her işlem saniye bazında arda arda kaydedilmektedir.

Log File ise zamana bağlı kaydedilen tüm sistemsel değişikliklerin tutulduğu .log uzantılı bir dosyadır.

Log File Voxmedya
Log Ekranı

Bu tarz aksiyonların evrensel olması oldukça önemlidir. Schema.org‘da olduğu gibi yapısal veri işaretlemesi yaparken kullanılan bir protokol vardır. Bu protokol sayesinde yapısal veriyi tarayacak olan tarama botları için log girişleri daha anlaşılır hale gelecektir.

Log girişleri için kullanılan yapıyı buradan inceleyebilirsiniz.

Örnek bir log girişi:

127.0.0.1 user-identifier frank [10/Oct/2000:13:55:36 -0700] "GET /apache_pb.gif HTTP/1.0" 200 2326

Bir tarayıcı botu veya Google Bot sitenizi taramak için her geldiğinde log dosyanıza yeni bir satır daha eklenecektir. Bir saniye içerisinde birçok log girişi de yapılabilmekte ve işlemin detayları hızlıca log dosyanızda yer alabilmektedir.

Log File Analizi Neden Yapılır?

Log File analizi, sistem giriş verilerinin anlamlandırılıp yaşanan bir problemi çözmek adına, kullandığımız araçlardan elde edemediğimiz, gözümüzden kaçan ve önceden önlem almak için yapılmaktadır.

Analiz sonucunda aşağıdaki konulara benzer durumlar için çözüm önerileri sunulabilir ve performans takibi yapılabilir.

  • Development and quality assurance (QA) Bir program veya uygulamayı geliştirmek ve hataları kontrol etmek
  • Network Troubleshhoting: Ağ hatalarını gidermek
  • Security issues: Hack’leme vb durumlar için önlem almak veya sorun gidermek
  • Technical SEO: Teknik SEO ile ilgili konuları incelemek.
Log File Analizi, Log File Nedir, Log File ve SEO
Image Credit: Oncrawl

Örnek verecek olursak, günlük 10,000 ziyaretçisi olan ve ziyaretçilerin de 10 sayfa gezdiğini varsaydığımız bir websitesi düşünün. Günlük Log girişleri 100,000 olacaktır. Bu da manuel olarak takip edilmesi nerede ise imkansıza yakın bir durumdur.

Bu sebeple log girişlerini kullanarak bazı iç görüler oluşturmak istiyorsak bu verileri doğru bir şekilde analiz etmemiz ve anlamlandırmamız gerekmektedir.

Log File ve SEO İlişkisi

Konu ile ilgili geniş bir tanım yaptıktan sonra SEO açısından nasıl faydalanılabilinir, hangi analizleri buradan yapabilir ve yeni stratejiler, iç görüler oluşturabilirsiniz kısmını detaylandıracağız.

Log File Avantajları

Öncelikle Log File analizi, bir sitenin nasıl tarandığı ve SEO açısından etkisini anlamanıza yardımcı olur. Beraberinde bu iç görü SEO performansınızı ve tarama bütçenizi arttırmanıza da yardımcı olacaktır.

Tarama Davranışını (Crawl Behaviour), analiz ederek elde ettiğiniz bilgiler sayesinde şu metriklere ulaşabilir ve yorumlayabilirsiniz.

#1 – Crawl Budget doğru bir şekilde harcanıyor mu?

#2 – Tarama yapılırken oluşan erişim hataları hangileridir?

#3 – Tarama eksikliği nerede oluşuyor?

#4 – En aktif sayfalar hangileri?

#5 – Tarama botu hangi sayfaları göremiyor?

Bu ve benzeri birçok analiz yapabilirsiniz. Tarama davranışlarından burada öncelikli olarak odaklanılması gereken Tarama Bütçesidir. Çünkü Google’ın belirli bir tarama bütçesi bulunmakta ve bu bütçe doğru kullanılmadığı taktirde yapılan geliştirmeler tarayıcı tarafından görülemeyeceği için bir anlam ifade etmeyecektir. Bu sebeple Log dosyası analiz edilip gerekli optimizasyonlar yapıldığı taktirde tarama bütçenizi daha tasarruflu kullanabilirsiniz.

Log File ile Başlıca Yapabileceğiniz 5 Analiz

1 – Web Sitenizin Sağlık Durumu

Durum kodları, tepki süresi ve tepki boyutunu, web sitenin sağlığı ile ilgili alt metrikler olarak düşünebilirsiniz.

Trafik ve dönüşüm kayıpları yaşandığında bu metrikleri incelemek ve kontrol etmek gerekir. Konuyu 3 farklı örnekten ele alacak olursak;

  • 5xx Sunucu hatalarında yaşanan artış sayfadan sayfaya gidildikçe tanımlanamayan teknik hataları da gösterebilir.
  • Request time, tepki hızı veya yüklenme zamanın artması, satışları ve dönüşümleri düşürecektir.
  • Bazen sunucular çeşitli hatalardan dolayı boş sayfa döndürüyor olabilir. Bu gibi zamanlarda tespit etmesi güç diğer hataları tepki boyutu vb. metrikler ile tanımlayabilirsiniz.

Web sitenizi çeşitli segmentlere bölerek teknik hataların kaynaklarına daha hızlı ulaşabilir ve sorunun çözülmesini hızlandırabilirsiniz.

2 – Bot Hit Frekansı

Log girişleri, arama motorlarından gelen botların websitelerini nasıl tükettiklerini gösteren güzel bir kaynaktır.

Örneğin, haber siteleri için indekslenme hızı oldukça önemli olabilir. Sitenize gelen tarama botlarının giriş ve çıkış saatleri her işlem gibi Log dosyanıza ekleniyor. Bu süreleri inceleyerek bir makalenin yayınlanması ve tarama botlarının indekslemesi arasındaki sürenin ortalamasını alabilirsiniz.

Böylece yeni yayınlacağınız içeriği daha hızlı indeksletmek istiyorsanız, botların sitenize geldiği zamanı doğrudan hedefleyebilirsiniz.

Bot hit frekansı, tarama bütçesi
Tarama Bütçesi, GoogleBot

3 – Tarama Bütçesi

Tarama bütçesi SEO için bir yapı taşıdır. Her web sitenin limitli bir tarama bütçesi bulunmakta ve onu botların sayfayı tarama sıklıklarına göre tüketmektedirler.

Bütçenin etkin kullanılması yayınlanan makale, video, vb. içerik türlerinizin ne kadar kısa sürede dizine ekleneceği ile doğru orantılıdır.

Sitenizi taramak için gelen User-Agent’ların geldiği zamanı ve hangi URL’i taradıklarını Log dosyanızda görebilirsiniz. Böylece, sitenizin istemediğiniz bir bölümü daha çok taranıyor ve bütçeniz orada tüketiliyorsa bunu engelleyebilir, asıl ağırlık vermek istediğiniz yerlere odaklanması için yönlendirme yapabilirsiniz.

4 – Mobile First & HTTP Geçişleri

Log Dosyası analizi ile sitenize gelen tarama botunun daha çok hangi bot ile ne kadar sıklıkla geldiğini de inceleyebilirsiniz.

From Slite.com

Yaptığınız bu analiz sonucu web sitenizin ne zaman tamamen mobile geçeceğini tahmin edebilirsiniz. Buna göre mobil uyumluluğu olmayan veya geliştirilmesi gerektiğini düşündüğünüz içerikleri optimize edebilirsiniz.

Ayrıca, HTTP’den HTTPS’e yapılan taşınma işlemlerindeki hataları yönlendirilmemiş linkleri veya bot tarafından hala taranan linkleri tespit edebilir, tarama bütçenizi harcamaması için geliştirebilirsiniz.

5 – Tekrarlanan URL

Google reklamları vb. yerlerde kullanılan takip etiketleri linklerin tekrarlanmasına sebep olabilir. Bu tarz linkler taramaya da açık olduğu için tarama bütçenizi de olumsuz etkileyeceğinden tespit etmek gerekir.

Buna benzer hangi URL parametrelerinin hariç tutulmasına ilişkin içeriğe göz atabilirsiniz.


Konuyu buraya kadar detaylandırdıktan sonra gelecek içeriğimizde Log File Analizi Nasıl Yapılır kısmını videolar ile daha anlaşılır şekilde anlatacağız. 

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment