Nesnelerin İnterneti (IoT), elektronik, yazılım ve sensörlerle entegre edilmiş, veri alışverişi ve analiz özelliği sağlayan güçlü bir cihaz ağıdır. IoT, yaklaşık yirmi yıldır yaşadığımız dünyayı dönüştürerek, işe yarar çözümlere, yenilikçi ürünlere, verimli üretime ve nihayetinde iş yapmanın ilgi çekici yeni yollarına ulaşmaya olanak sağlıyor.
Büyük veri patlaması

“Nesnelerin İnterneti” birbirleriyle konuşmak için kablosuz teknolojiyi kullanan milyarlarca “akıllı” cihazdan oluşur. IoT dünyamız, 2006’da 2 milyar cisimken 2020’de 200 milyar olması öngörülüyor ve nefes kesici bir hızla büyüyor. Dünya’daki her insan için yaklaşık 26 akıllı nesne olacak!
Kablosuz teknoloji nerelerde ve niçin kullanılır?

Çoğu IoT akıllı cihazı evinizde veya telefonunuzda bulunmaz; fabrikalarda, işletmelerde ve sağlık hizmetlerinde bulunur.
Neden? Çünkü akıllı nesneler, bu büyük endüstrilere envanteri takip etmek, makineleri yönetmek, verimliliği arttırmak, maliyetlerden tasarruf etmek ve hatta hayat kurtarmak için ihtiyaç duydukları hayati verileri sağlar. 2025 yılına gelindiğinde, toplam küresel IoT teknolojisi değeri, 6.2 trilyon dolara kadar çıkabilecek – bunların çoğu sağlık hizmetlerinde (2,5 trilyon dolar) ve üretimde (2.3 trilyon dolar).
Yüzde 40,2 iş ve imalat

Tedarik zincirleri ve ekipmanları, robotik makineler için gerçek zamanlı analiz.
Yüzde 30.3 sağlık

Taşınabilir sağlık izleme, elektronik kayıt tutma, ilaç korumaları.
Yüzde 8,3 perakende

Envanter takibi, akıllı telefon satın alma, tüketici seçimlerinin analizi.
Yüzde 7,7 güvenlik

Biyometrik ve yüz tanıma kilitleri, uzaktan algılayıcılar.
Akıllı malzeme spektrumu
IoT muazzam çeşitlilikte nesneler içeriyor.
Minik malzemeler: Akıllı tozlar

Bir kum taneciğinden daha küçük bilgisayarlar, topraktaki kimyasalları ölçmek ya da insan vücudundaki sorunları teşhis etmek için hemen hemen her yere püskürtülebilir ya da enjekte edilebilir.
Devasa malzemeler
Dublin şehri boyunca dağılmış olan sabit ve mobil sensörler, neler olup bittiğine dair gerçek zamanlı bir resim oluşturuyor ve şehrin kriz zamanlarında hızlı bir şekilde tepki vermesine yardımcı olacak.
Eski araçlar
ATM

Bu yaygın para dağıtıcıları, ilk kez 1974’te çıktı.
Web’in doğuşu

Bilgisayarlar ve modemler yıllardır etrafta dolaşıyordu, ancak World Wide Web’in çıkışı 1991’de yapıldıktan sonra bilgisayar ve iletişimde devrim yarattılar.
Akıllı sayaçlar

2000’li yılların başında şebekeyle uzaktan iletişim kuracak ilk güç sayaçları kuruldu.
Yeni araçlar
Dijital kilitler

Akıllı telefonlar, kapıları uzaktan kilitlemek ve açmak için kullanılabilir, işletme sahipleri çalışanlara ve misafirlere erişim vermek veya erişimi kısıtlamak için önemli kodları hızla değiştirebilir.
Akıllı binalar

Yepyeni binalar, Suudi Arabistan ve San Salvador’daki binaları belgelendiren Akıllı Binalar Enstitüsü’ne göre, bina sahipleri “operasyonları, enerjiyi ve konforu etkileyen binanın tüm yönlerini izliyor, yönetiyor ve sürdürüyor” dedi.
Gelecek araçlar
İnsan-Makine karışımı

IoT cihazları artık insan vücudu hakkında veri toplayabiliyor, ancak yeni araştırmalar, makinelerimizi ve hatta birbirimizi kontrol etme yeteneğimizi zihinlerimizle test ediyor. Bu yeni gelişme, hayat kurtarıcı gelişmeler sağlayabilir.
Robotlar

Bir gün, birbirine bağlı robotlar, birbirlerinden bir şeyler öğrenebilmek, verimliliği artırmak ve bilimsel problemleri çözmek için takım halinde çalışacaklardır.
Araçlar için Facebook
Artık cihazların iletişim kurması için pek çok farklı yol var. Onları “Facebook of Things” de birleştirmek gerçekten mümkün mü?
Add comment