voxmedya.com
Do-follow-No-follow

Nofollow Kodu Ne Zaman Kullanılır? Uygulamalı Anlatım

Bu yazıda, dışarıya verdiğiniz linklerin, sitenizi olumsuz etkilemesini engellemek için kullanılan rel=”nofollow” kodu hakkında sıkça sorulan “Nofollow etiketi nedir?” “Nofollow kodu ne zaman kullanılmalıdır?” “Nofollow kodu linklere nasıl eklenir?” sorularının cevaplarını uygulamalı olarak ayrıntılarıyla bulacaksınız.

Nedir Bu Nofollow Etiketi?

Yazılarınız ve linkleriniz için bazı koşullarda mutlaka kullanılması gereken tanımlanmış kodlar bulunmaktadır: nofollow, dofollow vs.

Bu yazıda en çok kullanmanız gereken ve SEO açısından belki de en önemli bağlantı kodu olan nofollow kodunu anlatacağım. Nofollow etiketi şeklinde de kullanılabilir. Bu sizi şaşırtmasın.

Nofollow etiketi, yazınızdan dışarıya verdiğiniz linkler için kullanılmaktadır. Yani yazınızın içine örn.com adında bir sitenin linkini koydunuz ve nofollow kodunu da eklediğinizi düşünelim. Buraya eklediğiniz nofollow kodu sayesinde Google botlarına şu uyarıyı vermiş olacaksınız:

“Bu linki yazımla ilişkili olduğu ve yazımın daha iyi anlaşılması için koydum. Lütfen linkini verdiğim sitenin değerli olduğunu, onu insanlara önerdiğimi ve reklamını yaptığımı sanma.”

“Ben her seferinde nofollow koduyla uğraşamam” diyenlerin başlarına neler gelebilir?

Aynı örnekten devam edelim, orn.com sitesinin yazısının linkini faydalı olacağını düşünerek yazınıza koydunuz. Eğer nofollow etiketi eklemediyseniz ve güvendiğiniz bu site artık uygun olmayan içerikler paylaşmaya ve güvendiğiniz dağlara karlar yağdırmaya başladıysa Google sizi de bundan sorumlu tutacaktır. Çünkü Nofollow etiketi koymayarak bu sitenin kefili durumunda oluyorsunuz ve böyle bir durum olduğunda sizin sitenize de fatura kesilebileği anlamına geliyor. Google’ın spam gönderen siteler listesi içerisine girebilirsiniz. Bundan haberiniz de olamayabilir ve sitenize istediğiniz trafiği çekemeyebilirsiniz.

Gerçekten güvendiğiniz sitelerin linkini yazılarınıza koyarken nofollow etiketine gerek yok.

Not: Nofollow kullanırsanız, link verdiğiniz site sizin PageRank’inizdan, kalitenizden faydalanamayacaktır.

Not: İçeriğinizde verdiğiniz linkte herhangi bir meta tag verilmezse otomatik “dofollow” olur.

Nofollow etiketini koyduktan sonra linkini verdiğiniz site en kalitesiz siteler pozisyonuna da düşse sizin sitenizin kalitesini, SEO puanını etkileyemeyecektir. Kısacası kafanızın rahat olmasını istiyorsanız nofollow kodunu kullanın. Zaten kullanılması da aşağıda göreceksiniz çok kolay.

Dikkat! Kendi siteniz içinde verdiğiniz, yani bir diğer yazınıza verdiğiniz linklerde sakın nofollow etiketi kullanmayın.

Peki Bu Nofollow Kodu Linklere Nasıl Eklenir?

1. Aşağıdaki uygulamada örnek kelimesine link verdim. Sağ taraftaki ok işaretiyle gösterdiğim yerde, metin halini göreceksiniz. Metini seçin ve devam edelim.

nofollow kullanımı
Nofolow Etiketi Uygulama 1. Adım

2. İlgili linki bulun. Örnek olarak gösterdiğim bir satır olduğu için bulmanız kolay fakat uzun bir yazıda metin kısmına tıkladığınızda bulmanız zor olacaktır. Bunun için yazıyı yazarken link verdiğiniz anda bu işlemi yaparsınız sonradan sıkıntı yaşamazsınız.

nofollow kodu uygulama
Nofollow Etiketi Uygulama 2. Adım

3. Son olarak verdiğiniz linkin hemen yanına rel=”nofollow” yazın.

nofollow kodu kullanımı
Nofollow Etiketi Uygulama 3. Adım

Gördüğünüz gibi kod bilginizin olmasına gerek yok, uygulaması gayet basit!

Bu konu hakkında daha fazla okuma yapmak isterseniz bu yabancı kaynağı tavsiye edebilirim.

Kaynağı kelimesine verdiğim linkte, dışarı link verdiğim için rel=”nofollow” kodunu kullandım. Aslında vermesem de olurdu. Çünkü link verdiğim site SEJ dünya çapında güvenilir bir site ama yaptığımız örnek SEJ’e patladı. 🙂

Buradaki Nofollow kullanımını, canlı canlı kodların içinde  tekrar görmek isterseniz yazının kaynak kodlarına gidip (Ctrl+U) “kaynağı” kelimesine verdiğim linkteki rel=”nofollow” kodunu görebilirsiniz.

Selim Ensar Köksal

I wanted to share what I learned in the digital world with social media, technology and digital marketing blog entries I entered. Dealing with website and blog posts has opened up new horizons and doors for me. I am developing my SEO and Data-oriented digital marketing muscles.

I also work with Html, Css, Js projects to develop my developer muscles.

Add comment