voxmedya.com
Sesli arama optimizasyonu nedir?

Sesli Arama Optimizasyonu

Voice Interface Optimization

Ses arayüzleri ve sesli komutlar, arama motorları ve uygulamalar için oldukça yeni bir kavramdır. Özellikle Türkiye’de sesli arama kullananların sayısı oldukça düşüktür.

Sesli aramalar çok yeni olmakla beraber konu bakımından çok da yabancı değiller. Çünkü Google, Amazon, Microsoft gibi silikon vadisi şirketleri Google Home, Amazon Alexa ve Cortana gibi sesle komut edilebilen akıllı asistanları bulunuyor. Fakat böyle bir değişim, her değişime direnç olduğu gibi, kullanıcıların alışmaları için vakit alacaktır.

ComScore, 2020 yılına kadar aramaların yüzde 50’ye yakın bir kısmının sesli aramalar olacağını tahmin ediyor.

SPLICE Software şirketinden Darin Reffitt, pazarlamacılara yapabilecekleri şeyler hakkında birkaç tavsiye veriyor. Kanada merkezli Calgary şirketi, her türlü cihazda markalar için etkileşimli sesli mesajlar yaratıyor.

Google home, Alexa

Asistanlardan popüler olarak kullanılan Alexa ve Google Home’da yapılan işlemler şu an da front-end olarak karşımıza çıkarak basit işlemlerdir.

Örneğin mutfakta yemek yaparken takipçisi olduğunuz bir film serisinin yeni bölümünün gösterime gireceği günü öğrenebilirsiniz. Böylece Google Home sizin için IMDB veya Fandango gibi sitelere giderek gerekli bilgiyi sağlamış olacaktır.

Tabiki örneklerimiz bununla sınırlı değil. Bankacılık işlemlerinizi de kullandığınız asistanlar aracılığıyla gerçekleştirebilirsiniz.

Bir diğer örnek ise akşam yemeğinizi hoş bir Caz parçası eşliğinde yemek isteyebilirsiniz. Bunun için yapmanız gereken sadece Google Home’a dinlemek istediğiniz müziği söylemeniz yeterli olacaktır.

Peki hayatımızı kolaylaştıran bu asistanların kullanımı yaygınlaşmaya başladığında pazarlamacılar markalarını nasıl konumlandırabilir?

Öncelikle Reffitt’e göre tıpkı web’de olduğu gibi pazarlama faaliyetlerine katılmak isteyen bir marka sahibi Alexa, Google Home ve Microsoft Cortana gibi üç büyük ses platformlarında yerini alması gerekmektedir.

Daha sonra ses komutlarını işleme dönüştürebilecek basit bir şekilde tasarlanmış bir uygulama oluşturmak.

Son olarak da sesli komutlardan en iyi sonuçları elde edebilmek için stratejiler ve testler oluşturarak uygulamanızı optimize etmektir. Marka veya alanınızla ilgili önemli anahtar kelimeleri araştırarak hangi kelimelerin sesli komutlarda karşınıza çıkacağını ve ona uygun cevap oluşturmanız gerektiği işleme dökmektir.

Trafiğinizi artıracak içerikleri merak ediyorsanız bu yazımızı okuyarak bilgi edinebilirsiniz.

Sesli komut optimizasyonu

Bugüne kadar alışageldiğimiz optimizasyonların çoğu metinler üzerine olmuştu. Sesli komut sistemlerinin daha fazla kullanımını sesli komut optimizasyonunu da beraberinde getiriyor.

Web sitenizde daha önceden yaptığınız metin çalışmalarınızı ve dizine eklediğiniz sayfalarınızı sesli komutlar ile de kullanabilmelisiniz.

Örneğin pizza sipariş edeceksiniz ince kenarlı pizzalar anahtar kelimeler de sıkça kullanılıyorsa bu tarz kelimeler için ayrıca bir çalışma yapmanız gerekiyor. İşlemi sonuçlandırmak üzere müşteri/talep eden kişinin size ulaşması için gerekli telefon numaralarına ve adresinizin de belirgin olması gerekiyor.

Ses uyumu

Her pazarlamacı müşteri ile nasıl iletişime geçtiğini gerçekten iyi bilmektedir. Ayrıca karşınızda duyacağınız sesin sempatik olması da bir o kadar etkili olacaktır. Belirli ses kalıpları hariç müşteriye ne kadar yakın bir ses tonu ile iletişime geçmek hem marka hem de müşteri açısından olumlu etkisi olacaktır. Google’ın birden fazla ses seçeneği sunmasının bir nedenini de bu olarak gösterebiliriz.

Sonuç olarak

Ses arayüzü çağının henüz başlarındayken web sitelerinde nasıl alışma süreci yaşandıysa burada da aynı şekilde yaşanacaktır. Pazarlamacıların sistemin nasıl işlediğini anlamaları gerekmektedir.

Her sistemde olduğu gibi işleyişi erken anlamak daha fazla kazanç ve tanınırlık getirecektir.

Konuyla ilgili Google Duplex’ın tanıtımı ve içeriği hakkında bilgi sahibi olmak için tıklayınız.

Kaynak

 

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment