Bu içeriğimizde bir websitesi’nin olmazsa olmaz SEO taktiklerinden, sitemap/site haritası hakkında bilgi edinecek, sitemap protokollerinde dikkat etmeniz gereken stratejileri keşfedeceksiniz.
Sitemap (Site Haritası), sitenizdeki sayfaların, videoların ve diğer dosyaların nereden temin edildiğini ve aralarındaki ilişkiyi gösteren bir dosya/dokümandır.
Arama motorları bu sitemap dosyası sayesinde sitenizde daha akıllıca tarama yapabilmektedir. Sitemap, crawler’a (tarama botları) siteniz için hangi dosyanın daha önemli olduğunu bildirirken; sayfanın konumunu, son güncellenme tarihini, ne sıklık ile güncellendiğini, sayfanızda hangi alternatif dillerin bulunduğu gibi bilgileri belirli bir format ile sağlamaktadır.
Özetleyecek olursak Sitemap, siteniz içerisindeki URL’lerin bulunduğu bir XML dosyasıdır.
Sitemap’te Bulunması Gereken Protokoller Nelerdir?
Site Haritası’nın protokol formatı, XML etiketlerini içermektedir. Bu etiketleri kullanarak sizde kolayca site haritanızı oluşturabilirsiniz. Etiketlerinizi oluştururken hepsinin UTF-8 formatında olmasına dikkat etmelisiniz.
Site Haritası Oluştururken Dikkat Etmeniz Gereken Özellikler
- Formatınızı oluştururken her zaman <urlset> etiketi ile başlamalı ve </urlset> etiketi ile bitirmelisiniz.
- Protokol standardını (http/https) <urlset> etiketi içerisinde belirtin.
- Her URL için mutlaka bir başka XML etiketi olan <url>’i eklemeyi unutmayın.
- Her bir URL ana etiketine de bir <loc> girişi ekleyin.
Tüm diğer etiketler isteğe bağlıdır. Bu isteğe bağlı etiketleri arama motorları tarafından farklı şekillerde desteklenmektedir. Bu yüzden diğer etiketler için araştırma yapmayı ihmal etmemelisiniz.
<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <urlset xmlns="http://www.sitemaps.org/schemas/sitemap/0.9"> <url> <loc>http://www.example.com/</loc> <lastmod>2005-01-01</lastmod> <changefreq>monthly</changefreq> <priority>0.8</priority> </url> </urlset>
Sitemap Maksimum Kaç Adet URL İçerebilir? Boyutu Ne Kadar Olmalıdır?
Siteniz için birden fazla Sitemap dosyası sağlayabilirsiniz, ancak sağladığınız her bir Sitemap dosyası en fazla 50.000 URL içermelidir ve 50MB‘den (52,428,800) büyük olmamalıdır.
İsterseniz birden fazla oluşturduğunuz site haritalarınızı Gzip kullanarak sıkıştırabilirsiniz.
Peki 50.000’den fazla URL’iniz varsa ne yapmalısınız?
Yapmanız gereken tek şey birden fazla Sitemap oluşturmak ve eklemektir.
Sitemap’teki “priority” protokolü nedir? Nasıl önceliklendirme yapmalısınız?
Priority, sitemap’e eklediğiniz URL’ler arasında öncelikleme işlemi yapılmasıdır.
Priority aralığı 0.0 ila 1.0 arasında değer almaktadır. Verdiğiniz öncelik sırası arama motorları açısından sadece tarama botu ile siteniz arasında gerçekleşecek olup arama motoru sonuç sayfasını doğrudan etkilemeyecektir.
Varsayılan priority 0.5’dir.
Önem sırasını dikkate almadan yapılan önceliklendirme sırası, arama motoru botları açısıdan anlamlı olmayacaktır. Burada asıl amaç iki URL arasında kalan bot için hangisini daha önce seçeceğine yardımcı olmaktır.

Bir Websitesindeki Sitemap Neleri İçermelidir/içermemelidir?
Sitemap’te listelenen tüm URL’lerin aynı protokolü kullanması (http/https) ve Sitemap ile aynı ana bilgisayarda bulunması gerektiğini unutmayın.
Örneğin, Sitemap http://www.example.com/sitemap.xml adresinde bulunuyorsa, http://subdomain.example.com sitesinden URL’ler içeremez.
Geçerli olmadığı düşünülen URL’ler daha fazla dikkate alınmaz.
Sitemap’inizi web sunucunuzun kök dizinine yerleştirmeniz önemle tavsiye edilir. (Örneğin, web sunucunuz example.com sitesindeyse, Sitemap dizin dosyanız http://example.com/sitemap.xml adresinde olmalıdır.)
Bağlantı noktası yani port numarası içeren bir yol kullanarak bir Sitemap gönderirseniz, o portun dosyasında listelenen her bir URL’e yolun bir parçası olarak eklemeniz gerekir. (Örneğin, Site Haritanız http://www.example.com:100/sitemap.xml adresinde bulunuyorsa, o durumda listelenen her bir URL http://www.example.com:100 ile başlamalıdır.)
Add comment