voxmedya.com
Structured data nedir? Yapılandırılmış veri

Structured Data Nedir? Nerelerde Kullanılmalıdır?

Voxmedya’da bu hafta veri üzerine bir konuyu ele alarak structured data, Türkçe ifadesiyle yapılandırılmış veri konusunu öğrendiğimiz kadarıyla paylaşmak istedik.
Keyifli okumalar dileriz. 🙏

Kulaklarımızın çokça duymaya aşina olduğu big data ile bağdaştırarak, binlerce karmaşık veri arasından hangi veriler bizler için anlamlıdır? Hangisini nasıl kullanmalıyız? Kullandığımız bu veriler teknik tarafta da işe yarıyor mu? Merak ettiğimiz konulardandı. Konuyu araştırdıktan sonra edindiğimiz bilgileri de sizlerle paylaşmak istedik. 🐣

Structured Data nedir?

Structured Data’nın ne olduğuna geçmeden önce, Google Botları üzerinde konuşacak olursak bu örümceklerin tek anladıkları şey kodlardır. 🕷

Arama motorları işleyiş olarak sitenizde bulunan kodları tarar, sonrasında elde ettiği veriler sonucunda sitenizi arama sonuç sayfalarında konumlandırır. Verileri yapılandırmış ve bir o kadar da anlamlı hale getirdiğinizi bir düşünün ve milyonlarca verinin olduğu ortamda sizinkilerin nasıl duracağını bir hayal edin. 💭 

Kısaca tanımlarsak, yapılandırılmış veri, karmaşık bir sayfayı/dokümanı veri işaretlemelerle arama motorları için daha kolay anlamlandırmaya destek olan bir yapıdır.

Peki, veri işaretleme nedir?
İster belirli araçlar sayesinde isterseniz kendi kodlama bilgileriniz ile hangi verinin hangi veri türüne ait olduğunu belirleme işlemine, veri işaretleme diyoruz.
Örneğin;
@type – article;
(İçerik Türü – Makale)

Google kullanıcı odaklılığından bir an olsun taviz vermeyerek veri işaretlemede de kullanmak üzere yardımcı olacak Structured Data Markup Helper aracını bizlere sunuyor. Bu araç sayesinde verilerinizi kolayca işaretleyebilir ve arama botlarına yardımcı olabilirsiniz.

Structured data markup helper
Structured Data Markup Helper

Uyguladığınız bu işaretlemeden sonra arama motoru sonuç sayfasında aşağıdaki şekilde sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. 🚀

Yapılandırılmış veri, structured data
Yapılandırılmış veri nasıl görünür?

Kaç tür Schema Markup (SD) bulunur?

Structured Data’dan bahsederken temelinde ne yatıyor onu da paylaşmamız gerekir elbette. Birçok arama motoru var, acaba bizim uyguladığımız bu işaretleme tüm user-agent‘lar tarafından anlaşılır mı? Diye soracak olursak Schema.org nedir birlikte bakalım. 🛵💨

Schema.org nedir?

Schema.org, Google, Bing, Yandex ve Yahoo tarafından ortak kurulmuş, arama motorları tarafından tüm desteklenen structured data yapılarını içinde barındıran bir site/yapıdır.
İhtiyaç duyduğunuz tüm işaretlemelere buradan ulaşarak kullanabilirsiniz.

Yapılandırılmış veri işaretleme yardımcısının ilk adımında karşılaşacağız ekranda kaç farklı data/içerik türü olduğunu görebilir ve sizle alakalı olan veri türünü seçebilirsiniz.

Ayrıca, Schema.org sitesindeki structured data’ya ilişkin tüm veri türlerini içeren listeyi buradan görebilirsiniz.

Veri işaretlemeyi kullandık sonuçları ne zaman görebiliriz? 👀

Her ne kadar yapısal verileri işlemiş olsanızda Google bu uygulamanızı arama sonuçlarında rich snippet olarak kesinlikle gösterecek diye bir kural bulunmamaktadır.

Aslında yaptığımız çoğu uygulama tarama botlarına yönelik olarak sitemizin daha hızlı tarama botlarıyla iletişime geçmesini sağlamak amacıyla olan hamlelerdir. Bu yüzden biz uyguladık ama bir türlü göremiyoruz gibi durumlarla da karşılaşabiliriz. 🙃

Kaç adet Structured Data formatı bulunmaktadır?

Google’ın developers.google.com sayfasında belirttiği üzere toplam 3 adet işaretleme türü bulunmaktadır. Bunlar; JSON-LD, Microdata ve RDFa olarak adlandırılmıştır.
Kısaca bu türleri tanımlayacak olursak;

#1- JSON-LD: Bir JavaScript versiyonu olan JSON ile işaretleme yapmak mümkündür. JSON arka tarafta çalışarak kullanıcıya görünen data’yı birleştirmez ve Google bu formatı okuyabilmektedir. Veri işaretleme yardımcısı ile bu türde verilerinizi kolayca işaretleyebilirsiniz.

#2- MicrodataMicrodata ise HTML aracılığı ile verilerinizi işaretlemenize yardımcı olan bir yapıdır. Genel kullanımı HTML etiketlerinden <body> arasına yazılırken <header>’da da kullanılabilir.

#3- RDFaArama motorları için tanımlamak istediğiniz, kullanıcının görebildiği içeriğe karşılık gelen HTML etiketi özniteliklerini tanıtarak, bağlantılı verileri destekleyen bir HTML5 uzantısıdır. 

Bu 3 işaretleme türünden Google, JSON kullanarak yapılan işaretlemeyi tavsiye etmekte ve işaretleme yardımcısında da önceliklendirmektedir.

JSON ile işaretleme
JSON ile işaretleme

Yukarıda görülen örnekte JSON yardımı ile bir işaretleme yapılmıştır.

Türü ne olursa olsun yaptığınız veri işaretleme sonrasında adımların çalışıp çalışmadığını kontrol etmek için test aracını kullanabilir oradaki gelişmelere göre optimize edebilirsiniz.

Hataları gidermek ve daha verimli işaretleme yapmak amacıyla buradan ilgili sayfaya ulaşabilirsiniz.


Özetleyecek olursak;

Anlamlı verileri kullanmak sitelerimiz için faydalı hamleler olacaktır. Uygulayacağımız adımların hiçbirisi çok zor olmamakla birlikte nasıl yapacağımız ile ilgili birçok makale, yazı ve Google’ın kendi guideline’ları bulunmaktadır.

Structured Data kullanarak yaptığımız işlemler sonrasında tarama botları ile olan iletişiminiz artacak böylece zaman içerisinde site performansımıza yansıyacak olumlu sonuçlar alabilmemiz yüksek ihtimaldir.

Emre Kahraman

As a digital enthusiast, I would like to develop myself in a T-shape way, to become an expert in Growth, and to have quality knowledge and operational capability in SEO and Analytics.

Add comment