# Toxic backlink nedir?
Toxic (zehirli, zararlı) backlink’ler bir web sitesini arama sonuçlarındaki sıralamasına zarar veren, doğal olmayan bağlantılardır. Google’ın Penguin güncellemesi, zararlı backlink profili olan web sitelerinin cezalandırılmasına odaklanmaktadır.
Toxic backlink’ler organik olarak gerçekleşebilir veya çok fazla backlink kazanmaya çalışma çabanızın sonucu olabilir.
Bir backlink’in toksisitesini arttıran birçok faktör vardır.
# Toxic backlink hangi web site kategorilerinden oluşabilir?
En iyi yol backlink’lerin her birine bakmak ve nereden geldiklerini incelemektir. Toxic backlink’lerin çoğu aşağıdaki kaynaklardan gelir.
– Topluluklar, forum siteleri
Mesela yorum bölümlerinden link alalım. Google Webmaster yönergelerine göre yorumlardaki bağlantıların Google’a kırmızı bayrak sallaması yüksek ihtimaldir. Özellikle o yorumlar bölümünde daha önceden verilmiş toxic backlinkler var ise oradan size verilen backlink’in toksisite oranı yüksek olacaktır.
– Alakasız kaynaklar
Backlink veren sitenin kategorisi ile sizin sitenizin kategorisi birbiriyle uyuşması gerekmektedir. Örneğin, web siteniz İtalyan mutfağı ile ilgiliyse ve bir otomobil bayi sitesi tarafından öneriliyorsanız burada toxic backlink söz konusu olur.
– Spam siteler
– Google tarafından indekslenmemiş siteler
– Virüs ya da kötü amaçlı yazılım içeren siteler
– Link network siteler
– Link metin manipülasyonu – Anchor text uyumsuzluğu
# Backlink’leri neden yönetmeliyiz?
Dışarıdan gelen ne kadar çok backlink varsa toxic bağlantıların bulunma olasılığı o kadar yüksek olur. Toxic backlink’ler takip edilmiyor ve gelmeye devam ediyorsa arama motorunda SEO görünürlüğünü düşürmesiyle beraber ceza alma durumu yüksektir.
Google, bu tip bağlantıları disavow aracını kullanarak kaldırmayı önerir ve sitenize işaret eden çok sayıda spam, yapay ve düşük kalitede bağlantıya sahip olduğunuza eminseniz bunlardan kurtulmanız konusunda uyarır.
# Toxic backlink’ler nasıl tespit edilir?
Hangi backlink’lerin toxic olduğunu keşfetmek için bir takım araçlar vardır ama en çok tavsiye edilen ve bizim kullandığımız SEMrush aracıdır.
Google Search Console kullanarak da backlink’lerinizin listesine ulaşabilirsiniz ve kendiniz manual olarak zararlı backlink’leri tespit ederek Google Disavow aracına gönderebilirsiniz. Fakat daha profesyonel bir operasyon yapmak isterseniz ve binlerce backlink’e sahip bir siteniz varsa SEMrush aracı tam size göre.
SEMrush kendi verilerini toplar ancak Google Search Console ile bağlıysa daha kapsamlı backlink analizi yapabilir. Skor bazlı, domain ve sayfa analizi yapar. Toxic bağlantıların sıklığını tespit eder.
SEMrush tüm bağlantılarınızı analiz ettikten sonra, size toxic seviyesine göre sıralanmış backlink’lerin bir listesini verecektir. Bu listeyi inceleyip emin olduktan sonra istemediklerinizi gruplandırarak Google Disavow aracına gönderebilirsiniz.
Bu prosedür, alan adı sıralamasının Google’ın yaptırımlarından etkilenmesini önlemeye ve arama sonuçlarıyla ilgilenirken proaktif eylemler gerçekleştirmeye yardımcı olacaktır.
# Backlink’lerin kalitesini neye göre değerlendirebiliriz?
Biz backlink’lerin kalitesini net olarak değerlendiremeyebiliriz ama SEMrush’ın aracı bizim için backlink’lerin toksisitesini 1 ila 100 arasında bir ölçekte sıralıyor. 0-44 arasında toxic puanı olan backlink’ler toxic değildir yani doğal, kaliteli backlink’lerdir. 45-59 arasını potansiyel olarak toxic’tir. 60+ toxic’tir yani kesinlikle engellememiz (disavow) gerekir.

# Google toxic backlink’ler konusunda ne diyor?
Bu bölümdeki yazılar direkt Google’ın dilinden yazılmıştır.
Google, üçüncü taraf sitelerindeki işlemlerin bir web sitesini olumsuz yönde etkilememesini sağlamak için çok yoğun çaba harcamaktadır. Bazı durumlarda, gelen bağlantılar Google’ın bir sayfa veya siteyle ilgili görüşünü etkileyebilir. Örneğin, çalıştığınız SEO danışmanı veya siz, ücretli bağlantılar ya da kalite yönergelerimizi ihlal eden diğer bağlantı planlarından yararlanarak sitenize giden kötü bağlantılar oluşturmuş olabilirsiniz. İlk ve en önemli nokta olarak, sitenize yönelik spam içeren veya düşük kaliteli bağlantıları web’den olabildiğince kaldırmanızı öneririz.
Bu gelişmiş bir özelliktir ve çok dikkatli kullanılmalıdır. Yanlış şekilde kullanılırsa, sitenizin Google’ın arama sonuçlarındaki performansına zarar verebilir.
Bunun gerekli olup olmadığına karar verin
Çoğu zaman, Google hangi bağlantılara güveneceğini ek yardım olmadan değerlendirebilir, dolayısıyla çoğu sitede bu aracın kullanılması gerekmez.
Geri bağlantıları yalnızca şu durumlarda reddetmeniz gerekir:
- Sitenize işaret eden önemli miktarda spam, sahte veya düşük kaliteli bağlantı olduğunu düşünüyorsanız.
- Bağlantılar sitenizde manuel işlem başlatılmasına neden olduysa veya buna neden olma ihtimali taşıyorsa.
# Disavow Tool’u ile toxic backlink’ler nasıl engellenir? Hangi dosya uzantıları kabul ediliyor? Dosya içi nasıl olmalı?
Reddedilecek bağlantılar listenizi, Google’a yükleyeceğiniz bir metin dosyasında hazırlamanız gerekir.
Bağlantı dosyası biçimi:
- Her satırda, reddedilecek bir URL veya alan adı belirtin. example.com/tr/ gibi bir alt yolun tamamını reddedemezsiniz
- Bir alan adını (veya alt alan adını) reddetmek için başına “domain:” ekleyin (örneğin, domain:example.com)
- Dosya, UTF-8 veya 7-bit ASCII olarak kodlanmış bir metin dosyası olmalıdır
- Dosya adı .txt ile bitmelidir
- Satırlara # işaretiyle başlayarak kendiniz için yorumlar ekleyebilirsiniz. # ile başlayan satırlar Google tarafından yok sayılır.
Örnek:
# İki sayfa reddedilecek
http://spam.example.com/stuff/comments.html
http://spam.example.com/stuff/paid-links.html
# Bir alan adı reddedilecek
domain:shadyseo.com
Sitenizle ilgili bağlantılar raporunda reddedilecek URL’leri veya siteleri bulduysanız, dışa aktarma düğmesini tıklayarak Bağlantılar raporundan verileri indirebilirsiniz. Reddetmek istemediğiniz URL’leri indirilen dosyadan kaldırdığınızdan emin olun.
# Talebimizi Google ne zaman işleme alır?
Listenizi yükleyin
Şimdi reddedilecek sayfaların veya alan adlarının listesini yükleyin. Yeni bir reddedilenler listesi yüklediğinizde bu liste, önceden yüklenmiş tüm reddedilenler listelerinin yerine geçer.
- Bağlantıları reddetme aracı sayfasına gidin.
- Sitenizi seçin.
- Bağlantıları reddet’i tıklayın.
- Dosya seç’i tıklayın ve oluşturduğunuz dosyayı seçin.
- Google’ın yüklediğiniz bilgileri işlemesi birkaç hafta sürebilir. Listeniz, web’i yeniden tarayıp gördüğümüz sayfaları yeniden işlerken dizinimize eklenir.
Reddedilen bağlantılar, Bağlantılar raporunda gösterilmeye devam eder.
Kaynak: Google
# Toxic backlink engelleme işlemini ne sıklıkla yapmalıyız bunun belirli bir süresi var mıdır?
Bir kez Toxic backlink analizi yapmak maalesef yetmiyor. Sektörün büyüklüğüne ve rekabetine bağlı olarak periyodik olarak Toxic backlink analizi yapmakta fayda var. Yeniden gelen Toxic backlinkleri direkt Disavow listemize dahil ederek Google’a “bu domain’lerden gelen backlink’leri es geç” diyebiliriz.
Bu işlemleri yaptıktan sonra Doğal Backlink Nedir? Nasıl Elde Edilir? adlı içeriğimize de göz atabilirsiniz.
Bir başka okumalık: John Muller ile Bir Blogger Arasında Geçen Toxic Backlink Konuşması
Add comment